Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ketchup

Ketchup

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het academisch jaar staat weer op het punt van beginnen en voor een student kan dat twee dingen betekenen: of je hebt een kamer, of je hebt geen kamer.

Het is één van de eerste dingen waar je als kersverse student je nieuw verworven autonomie mee kunt bewijzen. Op kamers gaan is het startsein van je onafhankelijke bestaan. Vanaf nu geen bemoeizuchtige ouders meer. Afgezien van een sporadisch weekend worden de banden met het ouderlijke huis meestal radicaal verbroken. Vanaf nu moet je als student je eigen ondergoed wassen en je eigen potje koken, hoewel het vaak nog een poosje duurt voordat je de noodzaak daarvan inziet. Ketchup is ook groente.

Maar eer het zover is moet je natuurlijk wel een kamer vinden en dat is niet altijd eenvoudig. “Je kunt het beste via via aan een kamer komen”, luidt het dogma. Meer dan eens heb ik dat ter harte genomen met de woorden “mocht je nog iets tegenkomen, laat het me weten”, maar nooit met resultaat.

De kamerjacht verloopt in elke studentenstad weer anders. Zo is in sommige steden het roemruchte hospiteren zeer in trek. Jezelf een kamer binnen likken, terwijl je concurrenten, meestal op twee handen te tellen, je vanaf een afstandje met een schalkse blik opnemen. Er zit er vrijwel altijd één tussen die hoge ogen probeert te gooien door een flesje sterk mee te nemen, wat overigens vrij zelden tot succes leidt.

Voor de studenten die de slangenkuil liever mijden zijn er de agentschappen. Maar daarmee loop je wel het risico dat je in een woning terecht komt die zo kil is dat het opzetten van een tentje in het stadspark opeens een aantrekkelijk alternatief lijkt. De spaarzame wanddecoratie blijkt bij nadere bestudering vooral te bestaan uit geplastificeerde instructiebriefjes, waarbij zelfs de betuttelende imperatieven van moederlief verbleken.

Zes jaar geleden verwierf ikzelf mijn autonomie en sindsdien heb ik veel herinneringen aan studentenkamers opgedaan, zowel goede als slechte. Van grandioze feesten tot schimmel op elke plek die je maar kunt bedenken. Ik kan er geen genoeg van krijgen en daarom ben ik nog maar weer eens op zoek. Dit keer richt ik mijn pijlen op Edinburgh, waar ik een korte periode stage zal lopen, maar de jacht is vooralsnog zonder resultaat.

Dus: mocht je nog iets tegenkomen, laat het me weten.

Arjen van der Heide

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)