Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verzekering betaalt schade Maagdenhuis

NEDERLAND. De verkering heeft alle schade vergoed die ontstond tijdens de bezettingen van de Universiteit van Amsterdam. Dat laat minister Bussemaker van Onderwijs weten aan de Tweede Kamer.

Volgens de universiteit bedraagt de schade van de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis 668.000 euro. De VVD wilde dat dit bedrag in zijn geheel zou worden verhaald op de actievoerders en diende dit voorjaar een motie in die minister Bussemaker opriep zich daar voor in te zetten. Die motie kreeg steun van CDA, SGP en PVV.

Het UvA-bestuur liet meteen weten dat het niet van plan was de kosten te verhalen op bezetters. Het zou te veel tijd en geld kosten om er achter te komen wie precies verantwoordelijk is voor welke schade en bovendien zou een dergelijke zoektocht niet bepaald bijdragen aan de sfeer “waarin de academische gemeenschap op dit moment vrij in debat is over vernieuwingen”.

Dat is de verzekeraar met het bestuur eens, schrijft minister Bussemaker nu aan de Tweede Kamer. De verzekering heeft het hele bedrag uitgekeerd, na aftrek van het eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, meldt de minister niet.

Een bezetting van de letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam mondde dit voorjaar uit in een wekenlange bezetting van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA. Studenten en docenten protesteerden tegen het ‘rendementsdenken’ op hun instelling en eisten het aftreden van het college van bestuur. Uiteindelijk moest voorzitter Louise Gunning vanwege alle protesten aftreden.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)