Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Anouk Carlier: “De hal van de UNS 50 stond 's ochtends blauw van de rook”

Anouk Carlier: “De hal van de UNS 50 stond 's ochtends blauw van de rook” Anouk Carlier: “De hal van de UNS 50 stond 's ochtends blauw van de rook”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Anouk Carlier/ illustratie Janneke Swinkels

Net zo oud als de universiteit

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten - die net als de universiteit in 1976 het levenslicht zagen – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en het studentenleven. Vandaag: Anouk Carlier.

Studie:  Ik wilde bewegingswetenschappen (BW) gaan studeren, vond Maastricht een leuke stad, wilde graag op kamers (al had ik het thuis goed) en zag wel wat in het pgo. Bovendien voelde Limburg vertrouwd, mijn moeder komt er vandaan. Tijdens de propedeuse kwam ik erachter dat BW het toch niet was. Het werd milieugezondheidskunde (MGK). Ik had geen struikelvak, al kon ik op maandagochtend wel huilen als ik aan mijn zes uur statistiek – college, werkgroep – begon. Het lag niet aan de docent, Gerard van Breukelen was juist heel aardig.

Docent: Jos Kleinjans [tegenwoordig hoogleraar toxicologie], een van de oprichters van MGK. Hij was streng en best lastig. Ik ben bij hem afgestudeerd op een onderwerp dat hij in eerste instantie niet wetenschappelijk genoeg vond. Hij heeft me uitgedaagd om een goede scriptie te schrijven. Ik heb veel basiskennis opgedaan, maar was slecht voorbereid op het bedrijfsleven toen ik ging werken op mijn oude stageplaats, het Nijmeegse ingenieursbureau Haskoning.

Anekdote: Ik was lid van damesdispuut Ritz van Tragos. Op donderdag begonnen we vaak in de sociëteit om uiteindelijk bij de Alla of de Printemps te eindigen. Op vrijdagochtendvroeg gingen we recht uit de kroeg een visje eten op de Markt. Ik had in die tijd een vriendje die lid was van Banalitas. Het klikte wel tussen Ritz en de heren van studentenvereniging Banalitas. Het waren enorme brallers, klassieke ballen met een grote mond. Vond ik toen blijkbaar leuk.

Plaats: Als ik ‘s ochtends de hal van de Universiteitssingel 50 binnen liep, stond die blauw van de rook. Iedereen rookte, ik ook. Terwijl wij als gezondheidswetenschappers en medici toch beter moesten weten. Bij MEMIC (een soort ICTS van FHML, red.) heb ik mijn eerste mailtje verstuurd, en wel naar een vriendin die in Manchester zat. Heel raar vond ik dat. 


-> Anouk Carlier, geboren op 1 maart 1976 in Gouda, ging in 1994 gezondheidswetenschappen studeren, haalde in 1998 haar bul in de milieugezondheidskunde, werkt nu als project director bij DSM, is getrouwd, heeft een zoon, woont in Maastricht.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Wist je dat de alumnikring Zuid-Limburg 14.317 leden heeft en de alumnikring Noord-Limburg 2.552? In de afgelopen twee jaar zijn er zes alumnibijeenkomsten in Zuid-Limburg geweest waarop 471 alumni zijn verwelkomd.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)