Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Open brief aan Santé

(studievereniging gezondheidswetenschappen)

Santé, jullie hebben een hele vakantie gehad om na te denken over wat jullie hebben aangericht met de lezing op 9 april door de Leidse forensisch anatoom George Maat. De media geven nog steeds aandacht aan de onrechtvaardige schoffering van Maat door minister Van der Steur vanwege het ook tonen van beelden van MH17-slachtoffers. Maar van jullie taal noch teken. Wordt het niet eens tijd openlijk professor Maat excuus aan te bieden voor het - bij hem toen onbekende - openbaar maken van zijn lezing en RTL4 insluipers de kans te geven tot een geheime opname? Waardoor Maat zonder wederhoor door de kennelijk graag scorende kersverse minister van Justitie uit het Landelijk Team Forensisch Opsporing werd gegooid. Dat ook werd gedupeerd, want Maats inbreng was vrij onmisbaar.

Maat vroeg aan het begin van zijn lezing – die hij al vaker gaf, nu up to date gemaakt met aanvullingen over MH-17 slachtoffers - of er nabestaanden in de zaal aanwezig waren en gaf ze gelegenheid eventueel te vertrekken.  De wel ‘heer tussen de lijken’ genoemde anatoom is immers altijd uiterst correct en terughoudend, maar de minister sprak meteen van “buitengewoon ongepast en onsmakelijk optreden”. Een typering waarin wij, vakgenoten, studenten en vrienden niet de internationaal gerenommeerde charismatische Maat herkennen. Die zich jaren lang zeer inzette voor het – geloof me - vaak zeer onprettig identificeren van resten uit de massagraven bij Kosovo, van de grote tsunami of de Enschedese vuurwerkramp. Die voor vele nabestaanden het leed iets wist te verzachten door althans teruggave van resten van de omgekomenen mogelijk te maken.  De minister blijkt het niet op te brengen op een te snel genomen besluit terug te komen. Santé, toon wel je verantwoordelijkheid en maak publiekelijk excuus aan prof. Maat.

En had ook niet een van alle leidinggevenden van de UM iets publiekelijk kunnen zeggen over de ontoelaatbaarheid van het ongevraagd een opname maken door een RTL-team in een UM onderwijsruimte?

Nog dit: bij colleges over medische onderwerpen is het tonen van navrante beelden onmisbaar en noodzakelijk. Moeten we nu vrezen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat beslissen wat er in collegezalen zal mogen worden behandeld en getoond? Studenten zijn voor minder de barricades op gegaan. Santé en anderen, kom in actie.

 

Machteld Roede, voormalig docent UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: