Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Preuvenemint voor wetenschap en kunst”

“Preuvenemint voor wetenschap en kunst”

Photographer:Fotograaf: Studium Generale

PAS: Parcours of Art and Science

Ooit gehoord van het Maastrichtse Quartier Latin? Dat bevindt zich volgens Jacques Reiners, hoofd Studium Generale, rondom de Bouillonstraat, Tongersestraat, Minderbroedersberg, Zwingelput tot aan de Tapijnkazerne. Het is op zaterdagavond 12 september het kloppend hart voor lezingen over wetenschappelijk onderzoek, en voor theater, muziek, dans, film en beeldende kunst. Oftewel van Parcours of Art and Science, kortweg PAS. “Een soort preuvenemint voor wetenschap en kunst.”

Het wel en wee van motorgangs, de wereld van André Rieu, het wispelturige geheugen, het gevecht tegen oorsuizen en het leven in een asielzoekerscentrum. Het is een greep uit de bijna veertig  lezingen (29 in het Nederlands, tien in het Engels) die staan geprogrammeerd. “Wij willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek”, vertelt Jacques Reiners, die met zijn Studium Generale voor de tweede keer PAS organiseert. Net als vorig jaar aan de vooravond (letterlijk) van de Maastrichtse uitmarkt Het Parcours. “Ieder jaar zijn er tal van onderwerpen die wij niet in ons gewone programma kunnen opnemen: vaak zijn ze te klein om een avond te vullen.  Maar ze lenen zich uitstekend voor een festival met lezingen van een half uur.”

Niet alleen wetenschappers zijn te horen op de twaalfde september. Ook medewerkers van het asielzoekerscentrum in de voormalige Maastrichtse gevangenis Overmaze komen vertellen over het leven aldaar.  Tegelijkertijd praat oud-huisarts Raymond Leclercq met Sergej Kreso over zijn film Vraem Luuj. Kreso woont in het Limburgse Echt en maakte een film over buitenlanders die in het Limburgs communiceren: een wijkagent van Turkse komaf, een Sloveense mijnwerkersdochter en een geadopteerde jongen uit Haïti.

Reiners:  “PAS vindt plaats in het ‘Quartier Latin’, in de wijk waar niet alleen de universiteit huist, maar ook het conservatorium, de toneelacademie, de Jan van Eijck, etcetera. Wij willen graag laten zien wat er bij onze buren gebeurt.” In totaal zijn er zeventig activiteiten. En dus zijn er tal van muziekoptredens, niet alleen door studenten van het conservatorium, maar ook door het universiteitsorkest en –koor. Daarnaast is er volop wereldmuziek uit Ghana, Latijns-Amerika, en door het Armeens/Turkse duo Vardan Hovaissian en Emre Gültekin. Reiners: “We sluiten met ons programma aan bij de actualiteit, denk aan de herdenking van de Armeense genocide, nu honderd jaar geleden, of de herdenking van de mijnsluitingen, inmiddels vijftig jaar geleden. Dichter en hoogleraar Wiel Kusters komt met de theatrale vertelling Dao tuut ‘t. In het Limburgs.”

In sommige optredens raakt de kunst aan de wetenschap of andersom. Zoals in de dansvoorstelling On and off control van choreograaf Else van der Heijden. Die is geïnspireerd op de ziekte van Parkinson, veroorzaakt door een stofje dat de motoriek ontregelt, verstoort, verkrampt en verdraait. Alles draait om het haperende lichaam.

De studenten van de internationale kunstopleiding iArts (Interdisciplinary Arts) zijn gewend om wetenschap, kunst en cultuur met elkaar te verbinden. Zij zullen in de faculteit rechten aan de Bouillonstraat hun visie op het thema licht geven: Enlightning Experience.  Ook botanicus en kunstenaar Stefan Cools bevindt zich op het snijvlak van wetenschap en kunst. Hij doet onderzoek naar vlinders en dan vooral naar de stof die zij uitscheiden wanneer ze uit hun pop komen: meconium. Zijn vlinderkas is te zien in de tuin bij rechten.

 

 

 

PAS (Parcours of Art and Science) speelt zich af rondom de Bouillonstraat, Tongersestraat, Minderbroedersberg, Zwingelput tot aan de Tapijnkazerne. Datum en tijd: zaterdag 12 september van 19.00-02.00 uur. Entree: gratis

Meer info: www.pasmaastricht.nl

Wie vooraf of tussendoor iets wil eten kan voor een speciaal festivaltarief terecht bij Tribunal, Au Coin des Bons Enfants en de Tapijnkazerne.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)