Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pamflet voor behoud rechtbank

Pamflet voor behoud rechtbank

Photographer:Fotograaf: Maarten Simonis

MAASTRICHT. Een volwaardig gerechtsgebouw hoort thuis in een provinciehoofdstad, vindt Hildegard Schneider, decaan van de Maastrichtse rechtenfaculteit.
Zij woonde maandagochtend het protest bij dat medewerkers van de rechtbank Limburg hadden georganiseerd naar aanleiding van de voorgenomen plannen om van de Maastrichtse rechtbank een bijkantoor te maken en de hoofdzetel te verplaatsen naar Roermond. Schneider nam een pamflet aan – net als drie Limburgse burgemeesters, gedeputeerde Ger Koopmans en onder meer de deken van de Orde van advocaten – waarin wordt gepleit voor het bestaan van beide rechtbanken in de huidige vorm.
Schneider vindt het vooral een “principekwestie. Ik vind dat de toegang tot de rechtsgang zo dicht mogelijk bij de burger moet blijven.” Ook vreest ze dat de Limburgse hoofdzetel in Roermond slechts een overgangsperiode beslaat. “Straks staat de ‘Limburgse rechtbank’ in Den Bosch.”
De besluitvorming rond de reorganisatie noemt ze “schandalig. De Raad voor de Rechtspraak had op z’n minst Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht, moeten inlichten. Dat ze mij als decaan er niet bij betrekken, nou ja, dat had ik ook niet verwacht, hoewel het wel netjes zou zijn. Al jaren bezoeken wij zittingen met onze Nederlandse eerstejaars. En dan spreek je toch van zo’n 250 tot driehonderd studenten. Dat doe je in Maastricht, maar niet in Roermond. Zie je ons al met een paar bussen gaan?”
Tot slot benadrukt Schneider het verschil in cachet. “Ik vind het gebouw in Maastricht van een andere kwaliteit dan dat in Roermond. En dat bepaalt toch mede het beeld dat je van de rechterlijke macht hebt.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)