Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een bit met bluetooth tegen tandenknarsen

Een bit met bluetooth tegen tandenknarsen

NWO-subsidie voor tweedejaars bachelors van het Science program

MAASTRICHT. Het komt nauwelijks voor: bachelors die subsidie van NWO in de wacht slepen. Toch lukte het drie studenten van het Maastricht Science Program. Ze ontvingen vóór de zomer 27 duizend euro, voor een onderwerp dat niet meteen aan ‘science’ doet denken: bruxisme. Oftewel: tandenknarsen.

Een op de vijf mensen krijgt er in zijn leven ooit mee te maken, met waakbruxisme – tandenknarsen overdag. Naast cariës en tandvleesziekten is het de derde grote bedreiging van het gebit. Het probleem is dat mensen niet in de gaten hebben dat ze het doen. Daarom wil tandarts Theo Kluskens, verbonden aan het MUMC, een slim mondstukje maken dat hen bewust maakt van hun ongezonde gewoonte. Kluskens benadert het MUMC-ingenieursbureau IDEE, dat het verzoek vervolgens in januari bij het Science Program dropte. Met als doel: een polymeer (zoals plastic) maken die druk kan meten, de druk van over elkaar heen schurende tanden.

De Science-studenten Onno Akkermans, Mitch Spronck en Pegah Keshaniyan happen toe maar hebben geen idee waar ze aan beginnen. Het eerste wat Akkermans (21) doet, is ‘pressure sensing polymere’ googelen. Het blijkt een schot in de roos. Meteen duikt een Nature-artikel op waarin een polymeer wordt gebruikt als ‘robot skin’. Zou dat zogeheten ‘polypyrrole’ zich ook lenen voor het tandenknarsproject? De studenten bestellen de componenten, mengen ze en een week later is het materiaal klaar voor gebruik. En het werkt!

Docent Bart van Grinsven meldt de studenten in het voorjaar aan bij een groot chemiecongres in Hannover. Daar houdt Akkermans, voor ruim honderd jonge onderzoekers, een “pitch” en een posterpresentatie. “Ik ben geen goede spreker, praat nogal snel, maar ik kreeg achteraf toch positieve reacties. We leggen nu de laatste hand aan een wetenschappelijke publicatie, die we eind deze maand naar de congresorganisatie sturen. In de hoop dat we in het bijbehorende vakblad Physica Status Solidi worden gepubliceerd.”

Ook doen de studenten vóór de zomer een NWO-aanvraag op de bus voor de Topsector Chemie Studentencompetitie, bedoeld voor ‘creatieve oplossingen voor maatschappelijke of industriële uitdagingen’. Van de negen teams worden er vier geselecteerd, waaronder de studenten van het Science Program. Ze krijgen 27 duizend euro en werken de hele zomer fulltime door om van het ruwe prototype een eindproduct te maken. Dat moet eind november gereed zijn. Dan blijkt ook, tijdens een NWO-congres, wie van de vier deelnemende teams het beste product heeft afgeleverd.

Waar gaat het Maastrichtse team mee komen? Denk aan een bitje met ingebouwde miniatuursensor die met behulp van de polymeer meet wanneer de onder- en bovenkaak contact maken, variërend van een vluchtige aanraking tot het krachtig op elkaar klemmen van de kaken. Op grond van al deze aanrakingen gedurende de dag, behalve tijdens het eten, legt het mondstuk een patroon bloot. Dat komt de behandeling zeer ten goede.

“Het bitje krijgt ook, net als sommige beugels, een gehemelte-stuk waaraan we de batterij willen bevestigen. Die is nodig voor de bluetooth-voorziening waarmee de sensor is uitgerust. Daarmee wordt, zodra iemand begint te knarsen, een waarschuwing gestuurd naar de mobiele telefoon. Dat kan in de vorm van een trilling of een geluidje. Dan weet je dat je op moet houden.”

In het gunstigste geval komt het product op de markt en krijgen de studenten een deel van de opbrengst. “We konden geen patent aanvragen omdat er al vergelijkbare producten bestaan, in Ierland, geloof ik. Zelf ben ik vooral bezig met het onderzoek en de publicatie, maar Mitch, die zelf tandenknarst, ziet er wel brood in. Hij heeft meer gevoel voor commercie. Ik wil wel graag betrokken blijven bij eventuele ontwikkelingen.”

Een jaar geleden had Akkermans nog nooit van bruxisme gehoord – wie wel? Maar in de eerste weken van het project – je komt als student in een bedrijfsomgeving terecht met alle verwachtingen en deadlines van dien – merkte hij ineens dat hij met zijn tanden zat te knarsen. “Nu niet meer, hoor. Het had alles te maken met de stress van dat moment.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2015-09-10: Anja van den Broek
Goed bezig bachelor boys.
tandenknarsend op weg naar succes ...
2015-09-10: Cora van Nijnatten
Supertrots op jullie! TOP!

Van moeder van Onno.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)