Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht: debat over betrouwbare wetenschap

Maastricht: debat over betrouwbare wetenschap

Photographer:Fotograaf: archief Michèle Nuijten

MAASTRICHT. Hoe betrouwbaar zijn de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek? Zestig tot 70 procent van het psychologische onderzoek geeft bij herhaling een andere uitkomst, schrijven 270 wetenschappers in Science. Zij hebben honderd studies herhaald. Ook veel medische onderzoek kan meteen de prullenbak in, vertelde de Maastrichtse farmacoloog  Harald Schmidt onlangs aan de Volkskrant naar aanleiding van een  publicatie van zijn internationale team in Nature Scientific Reports. En wat te denken van de conclusies van veel economisch, biochemisch en neurobiologisch onderzoek? Die schijnen ook meer dan eens te rammelen.

Reden genoeg voor een debat. Op woensdag 30 september organiseren Studium Generale en Observant een debat over de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek oftewel ´de repliceerbaarheid van gecontroleerd onderzoek´. De panelleden zijn Michèle Nuijten, promovenda  aan de Tilburg School of  Social and Behavioral Sciences, Department of Methodology and Statistics en co-auteur van het artikel in Science; Gerard van Breukelen, hoogleraar methodologie en statistiek bij de faculteiten Psychologie en Neurowetenschappen en Health, Medicine and Life Sciences; Harald Schmidt, hoogleraar farmacologie aan de FHML, Fren Smulders, docent cognitieve neuroscience aan de FPN, en rector Luc Soete. De gespreksleiding is in handen van Tjalling Swierstra, hoogleraar wijsbegeerte.

Debat over ‘de repliceerbaarheid van gecontroleerd onderzoek’ op woensdag 30 september om 20.00 uur in de aula van de Minderbroedersberg. Nederlands is de voertaal. Entree is gratis.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)