Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Juristen rekken en strekken te weinig achter computer

Juristen rekken en strekken te weinig achter computer

Photographer:Fotograaf: Lala Ros/ Flickr

MAASTRICHT. In de rechtenfaculteit zit een groot deel van het personeel langer dan zes uur per dag achter het computerscherm en houdt menigeen er pijnlijke of vermoeide vingers, polsen, schouders of nek aan over.
Dat blijkt uit de enquête ‘risico-inventarisatie’ die afgelopen zomer rondging met daarin vragen over de werkplek en het beeldschermwerk.
Onder de vijftig deelnemers (de faculteit telt ongeveer 250 medewerkers) zaten iets meer vrouwen dan mannen; het betrof voornamelijk veertigplussers.
Bij een kwart van de respondenten houden pijn- of vermoeidheidsklachten na werktijd en ’s nachts aan. Zestien procent heeft zelfs voortdurend pijn. Oorzaak is wellicht dat het vele beeldschermwerk niet wordt afgewisseld met ander werk of kleine pauzes. De helft skipt een pauze van tien minuten na twee uur computerwerk en nagenoeg niemand gebruikt pauzesoftware CtrlWORK. Ook rekken en strekken is niet besteed aan de juristen: zeventig procent doet geen oefeningen om een goede doorbloeding te stimuleren.
Terwijl de meerderheid geen problemen heeft met zijn of haar zicht, klaagt toch de helft over branderige of vermoeide ogen. De meesten zeggen ooit hun ogen te hebben getest – wat overigens ook gratis kan bij de Arbo Unie die de bedrijfsgeneeskundige zorg levert aan de Universiteit Maastricht en met name is gericht op het vaststellen van een beeldschermbril (77 procent weet echter niet dat die mogelijkheid bestaat).
Wat het klimaat betreft: in de zomer vindt meer dan de helft het te warm, terwijl bijna een kwart het te koud vindt in de winter. De luchtkwaliteit wordt door 32 procent als matig tot zeer slecht beoordeeld.
De faculteit gaat meer voorlichten nu ruim 40 procent zegt onvoldoende te zijn geïnformeerd over hoe ze fatsoenlijk achter hun computer moeten zitten. Via het Facultair Journaal wil ze wijzen op een werkplekonderzoek, het belang van een oogmeting bij de Arbodienst en de noodzaak van het regelmatig afwisselen van werkzaamheden of het houden van kleine pauzes. Ook zal er een instructiefilmpje worden verspreid over het instellen van de juiste werkplek.

Vanaf 5 oktober starten weer sessies van de Health & Fitness Express. Instructeurs van UM Sport doen een kwartier lang een aantal ontspannende en versterkende oefeningen op de eigen werkplek. Omkleden is niet nodig, wel een groep van 3 tot 10 collega’s. Een serie duurt tien weken. Voor UM-medewerkers zijn er geen kosten aan verbonden. Informatie:  health_fitness@maastrichtuniversity.nl

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)