Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik heb te weinig tijd voor mijn twee oudsten gehad, daar heb ik spijt van”

 “Ik heb te weinig tijd voor mijn twee oudsten gehad, daar heb ik spijt van”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Luc van den Akker (Nijmegen 1963)  / coördinator International Service Desk en Financial Aid Officer / getrouwd met Yianna, vijf kinderen uit twee huwelijken - Steffie (27), Raven (25), tweeling Georgios en Adonis (6), Afroditi-Maria (zeven maanden) -  en twee kleinkinderen/ woont in Maastricht

Ik maak iedere maand een paar honderd euro naar mijn schoonfamilie in Griekenland over. Nee, dat doe ik niet. Ik vind dat ze hun eigen boontjes moeten doppen. Ze komen rond, maar het is geen vetpot. Ze geven weinig uit en zijn met de zelf verbouwde groente, de varkens en de kippen grotendeels zelfvoorzienend. Ze moeten vanaf dit jaar belasting gaan betalen, maar nu blijkt dat ze niet weten hoeveel ze jaarlijks overhouden. Ik begrijp dat niet, je krijgt zoveel binnen en geeft zoveel uit: een en een is twee. Hier botsen twee culturen.
Griek of Nederlander? Heel erg Nederlander. Al voel ik me thuis in Griekenland, vind het heerlijk als ik in het kleine dorpje in Zuid- Oost Griekenland ben waar de tijd stil is blijven staan. Geen stoplichten, alleen internet in het grote café, geen stress. Maar de Griekse mentaliteit, het stelselmatig ontduiken van de belasting, dat volg ik niet.
Ik word kwaad als …  Bijna nooit. Ik ben erg goed van vertrouwen, maar ik kan er slecht tegen als dat beschaamd wordt. 
Gekste vraag ooit van een student? Gister vroeg er een of ik mee ging kamperen.
Ideale zondag. Eerst dollen met de kinderen ’s morgens in bed, daar heb ik doordeweeks geen tijd voor. Dan een rondje mountainbiken en daarna eten met vrienden en familie.
Waar heb je spijt van? Ik heb te weinig tijd voor mijn twee oudsten gehad en misschien ook wel voor mijn eerste vrouw. Ik had een eigen keukenbedrijf, zat in de interieur business, en werkte altijd. Ik heb ze niet zien afzwemmen, was nooit bij een hockeywedstrijd. Er kwam een afstand tussen mij en het gezin, ik raakte de klik met hen kwijt. Heel jammer. Ik zie Steffie en Raven gelukkig nog wel, maar te weinig.
Kinderen vernoem je naar de grootouders. Bij mijn ‘eerste leg’, bij Steffie en Raven, hebben we dat niet gedaan. Maar in de Griekse cultuur moet dat, anders stoot je mensen tegen het hoofd. Bovendien hadden we destijds nog het plan om naar Griekenland te emigreren als de tweeling vier zou zijn. Dat is niet doorgegaan vanwege de slechte economische situatie.
Ik ben een mama’s kindje. Nee, ik was een papa’s kindje. Die was veel liever. Mijn moeder was recht voor zijn raap, niet bepaald tactisch. Ze joeg mensen tegen zich in het harnas, daar schaamde ik me als kind voor. Ik heb daar veel van geleerd. Ik doe mijn best om tactvol te zijn, al lukt dat niet altijd. Na het overlijden van mijn vader ben ik mijn moeder heel erg gaan waarderen. Ze leeft niet meer. Ik vind het heel saai om wees te zijn, niet meer met haar te kunnen sparren, even op bezoek te gaan, te bellen. Ik ben een nakomertje en was haar oogappel. Ik mis haar en ben jaloers op mijn oudere broers en zus. Zij hebben veel langer van onze ouders kunnen genieten.
Grote liefde? Mijn kinderen, alle vijf op hun eigen manier. En mijn broer Guus die vijf jaar ouder is. We hebben vaak aan één oogopslag genoeg, altijd al gehad, hij zou mijn tweelingbroer kunnen zijn. [Grinnikt] Mijn vrouw is niet jaloers, ze weet dat ik van haar houd.
LinkedIn is niets voor mij. Ik ben er een beetje wars van, heb het gevoel dat ik mezelf moet promoten en daar heb ik geen zin in. Ik ben sowieso niet zo goed in het verkopen van mezelf. Ik netwerk veel liever face-to-face.
Over tien jaar … Ik hoop dat ik me dan verder heb ontwikkeld. Ik werk pas vier jaar aan de UM en voel me een twintiger die aan het begin van zijn carrière staat. Ik vind het superleuk, je leert zoveel van de internationale studenten. Ik wil ook veel voor ze doen. Het werk komt weer op de eerste plaats. Ik moet er voor waken niet opnieuw in mijn valkuil te trappen.
Favoriete tv-programma. We kijken heel weinig, ik ben óf met de kinderen óf met het werk bezig. Ik kook graag en heb de moestuin voor de ontspanning.
Ik pieker vaak. Nee, dat heb ik afgeleerd. Ik piekerde veel toen ik een eigen bedrijf had, altijd over de financiën. Ik ben niet failliet gegaan, maar was alles kwijt toen ik stopte met mijn bedrijf. Had niets meer, geen huis, geen euro.
Als de bladeren vallen… ga ik twee weken naar Griekenland om olijven te plukken bij mijn schoonfamilie. Lange dagen. We beginnen om 7.30 uur met plukken tot 16.00 uur en ’s avonds gaan we persen. Ik neem een deel van de olie mee, die verkoop ik hier. Van het bezinksel maak ik zeep. Het weer is daar lekker in november, geen lange grijze dagen, maar nazomer in een groen landschap.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)