Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Struikelblok

Vannacht werd mijn slaap bruut verstoord door een nachtmerrie. Ik zie mezelf een tentamen maken. Het gaat slecht. Ik twijfel en raak verstrikt in het wetboek. Paniek. Mijn antwoorden zijn warrig. Mijn zelfvertrouwen is gereduceerd tot nul. Een rotgevoel. Ik kan wel huilen. Twee weken later, ik droom nog steeds, wordt mijn angst bewaarheid. Weer een vijf gehaald.

De nachtmerries zijn niet nieuw, het is de derde keer deze week. En ik heb dit scenario ook in het echt meegemaakt. Al twee keer heb ik het tweedejaarsvak Vermogensrecht gelopen. Vier keer heb ik het tentamen gemaakt en een onvoldoende gekregen. Onvoorstelbaar frustrerend. Nog vraag ik me af waarom het steeds mis is gegaan. Aan mijn eigen inspanningen kan het niet gelegen hebben. Ik heb keihard gewerkt. Maar het is veel, en nogal onsamenhangende stof. Bovendien heb ik er niets mee. De rechtsgebieden die behandeld worden vind ik vervelend. Inmiddels is ook mijn eigen situatie vervelend. Vermogensrecht is het enige bachelorvak dat ik nog niet gehaald heb.

Een troost: ik ben niet de enige die moeite heeft met het vak. Ook door mijn medestudenten wordt er luidkeels over geklaagd. De slagingspercentages zijn absoluut niet hoog. Vermogensrecht is hét struikelblok van rechten. In het artikel over de 'gevreesde blokken' dat vorige week in Observant stond, werd Vermogensrecht tot mijn verbazing niet genoemd. Door wijzigingen in het curriculum zouden oude struikelblokken zijn aangepast of verdwenen. Wat een giller. Al 15 jaar wordt dit vak zonder noemenswaardige wijzigingen gedoceerd terwijl studenten er telkens hun tanden op stuk bijten. Ik ken vier (4!) mensen die dit vak in de allereerste kans hebben gehaald. Dat geeft te denken. De problematiek lijkt tot hogere sferen te zijn doorgedrongen want, inderdaad, door de curriculumwijzigingen verdwijnt het huidige blok. Helaas wel pas vanaf volgend jaar.

Er is dus geen ontkomen aan. Ik volg het nu voor de derde keer. De motivatie om te studeren moet ik iedere dag opnieuw vanuit het eelt onder mijn voeten halen. De paniek groeit naarmate het tentamen nadert. Gelukkig heb ik veel steun aan mijn tutor. Geen enkele vraag vindt ze gek of dom. Ze is altijd bereid om iets nog eens extra, stapsgewijs, uit te leggen. Ik weet niet precies wat het is, maar er gaat iets heel geruststellends van haar uit.

Zou het dan dit jaar eindelijk eens goed komen?

 

Myrte Dujardin

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)