Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Spugen met vuur

Spugen met vuur

“Cool!”, lacht UCM-student Gretchen Gatzke opgelucht wanneer ze haar eerste vlam heeft ‘gespuugd’.
Twee minuten eerder bekende ze nog tegen haar buurman “really nervous” te zijn. Gretchen en negen anderen nemen woensdagochtend (gisteren) om tien uur deel aan de workshop vuurspuwen op het grasveld langs de Maas bij de Griend. Vandaag, maandag en dinsdag volgen nog 490 andere studenten hun voorbeeld.
De aanleiding: studentenservicebedrijf Jules & You probeert volgende week donderdag om 20.00 uur het wereldrecord vuurspuwen te verbreken met 500 man, ook weer aan de Griend. Dit om geld in te zamelen voor de Ragweek. Het huidige record staat nu op naam van een vereniging uit Eindhoven met 267 spuwers.
Een half uur eerder leggen instructeurs Bart en Fokke – gekleed in trui met opdruk ‘don’t try this at home’ - uit wat je vooral wel en vooral niet moet doen. “Gebruik alleen paraffineolie. Alcohol is gevaarlijk en lampolie kan giftig zijn. Inslikken van paraffine is niet erg, je zult alleen vrij snel naar de wc moeten, want je lichaam kan er verder niets mee. En blaas alleen met de wind mee. Als het te heet wordt, stop dan. Trek niet je gezicht terug, want dan ontstaat er een vacuüm tussen de vlam en je gezicht en kan het vuur jouw kant op slaan.” “So, no party tricks”, lachen twee deelnemers. Dat hebben ze inderdaad goed begrepen, klinkt het.
“Heb je al ervaring in vuurspuwen”, wil instructeur Bart van een UCM-student weten. Nee, zegt hij terwijl hij een teug van zijn sigaret neemt. Ontspannen neemt hij een slok olie in de mond en blaast de ene na de andere enorme vlam. Hij blijkt een natuurtalent, merkt de instructeur en binnen de kortste keren oefent hij zichzelf in de ‘gevorderde vuurspuw’; tijdens het blazen de fakkel van je lichaam wegdraaien, terwijl je de vlam al spugend in stand houdt.
“I can get used to this”, klinkt het verderop. Ook Else Vondenhoff, student Nederlands uit Utrecht, heeft de smaak te pakken. “Eerst moet je even een drempel over, maar nu heb ik er steeds meer vertrouwen in. Het gekke is: je ziet zelf bijna niets van die vlam. Mijn vader doet trouwens ook mee met de recordpoging, die volgt maandag, op zijn vrije dag, de workshop. Iedereen mag zich inschrijven, ik ken de mensen van Jules & You, vandaar dat ik vanuit Utrecht hier naar toe ben gekomen.”

 

Irene Smeets

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)