Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ex Aequo versus Max

Tweewekelijkse serie: Praeses versus Praeses
“O, jee, moeten we echt ook op de foto? Had ik dat geweten dan was ik gisteren eerder naar bed gegaan en had ik het wat rustiger aan gedaan.” En even later maken Claudia Verbost van het Maastrichts Damesdispuut Ex Aequo en Claire Hilbrink van het Onafhankelijk Mexgenootschap Maastricht Max zich zorgen over de vragen die ze krijgen. Claudia: “Ik ben zo’n flapuit, straks zeg ik iets waar ik meteen spijt van krijg, wat gebeurt er dan, kan ik mijn woorden dan nog terugnemen? In de aflevering van ‘Praeses versus Praeses’ die ik van te voren op internet las, stonden van die gemene vragen.”
Claire pakt meteen een vraag voor Claudia uit het bakje.
 
Je bent voor één avond onzichtbaar. Bij welk dispuut zou je rondsnuffelen?
“Daar was ik dus al bang voor, daar kan ik niets over zeggen,” sputtert Claudia tegen. Maar ze bekent dat ze best bij een bepaald damesdispuut wil kijken en zien of het echt zulke “vreselijke wijven” zijn. “Namen ga ik niet noemen, want dan krijg ik echt problemen.”
 
Je hebt morgen een belangrijk tentamen. Je hebt er nog niet genoeg voor gestudeerd en vanavond heb je ook een gezellige dispuutsavond. Wat doe je, studeren of feesten?
“Als eerstejaars stond ik er altijd,” vertelt Claire, “inmiddels ben ik derdejaarsstudent en wat serieuzer, maar ja, een voorzitter moet er altijd zijn. Altijd. Dus ik zou het niet zo laat maken en tot twee of drie uur feesten. En ik zou proberen te matigen met bier en ook water drinken. Ik doe HBO, tweedejaars HEBO, en dan mag je niets missen. Dat is dus best wel zwaar in combinatie met het dispuutsleven.”
 
Dilemma: ander stamcafé of één lid uit het dispuut.
“Ander stamcafé natuurlijk. Dat ze die vraag überhaupt durven stellen”, roept Claudia verontwaardigd uit. Claire is het roerend met haar eens. Claudia: “We hebben de ‘Printemps’ als sponsor, dus dan gaan we daar naartoe. We kunnen toch overal lol maken. We zitten nu in café de Oase. Met tien disputen houden we het café draaiende. Dat is niet makkelijk om het te runnen, de bierprijs is heel laag, dus we maken niet veel winst, maar het geeft wel veel plezier.”
 
Damesdispuut klinkt gezellig maar – vooroordeel – zet tien dames bij elkaar en er is ruzie.
Claire: “Alles wordt bij ons face to face gezegd. Echt ruzie hebben we niet.” Ze geeft toe dat er best weleens onenigheden zijn, maar daar bemoeit ze zich als praeses niet mee. “Dat moeten ze zelf maar oplossen”. Claudia vindt een slechte sfeer voor de groep erg, maar ze zegt dat er bij hen eigenlijk ook nooit een slechte sfeer is. “Als iemand een probleem heeft, praten we dat uit. Dat doen we ook tijdens vergaderingen, dan ben je wat afgekoeld en kun je het rustig bespreken”, voegt ze eraan toe.
 
Foto’s van een uit de hand gelopen dispuutsfeestje lekken uit op internet. Wat doe je?
Beiden moeten hard lachen, maar Claudia zegt meteen dat het praktisch onmogelijk is dat foto’s op internet uitlekken. Ze worden meteen van de camera gehaald, zodat, in geval de camera kwijt raakt, er niets in de openbaarheid komt. De foto’s op de site zijn gecensureerd. Claudia: “Maar als het gebeurt, zou ik in de eerste instantie heel hard lachen, me daarna heel hard schamen en er alles aan doen de foto’s van het internet af te krijgen.” Bovendien, waarschuwt ze, zou ze er alles aan doen te weten te komen wie de dader is en wie de foto’s op het net heeft gezien.
“Mijn ouders zouden ook hard lachen”, denkt Claire: “Ze weten dat ik hier feest.” Claudia: “Mijn moeder zou eerst zeggen: Eh, wat, alcohol, dronken?! Oh, ja dat doe je daar, hè. En dan zou ze vragen of ik nog leef. Eigenlijk denk ik soms dat ze zou willen dat ik een flinke griep kreeg zodat ik naar huis kwam en ze lekker voor me zou kunnen zorgen.”
In Leiden is er onlangs een rel over uitgelekte foto’s geweest. Het meest sexy damesdispuut wilde zich als zodanig bewijzen tegenover een herendispuut en zijn in spijkerbroek met de armen over hun blote borsten op de foto gegaan. Dit lekte uit op internet en haalde zelfs de landelijke pers. Beiden zijn het erover eens: “Kerels zijn aandachtsgeil dus hebben ze die foto’s uit laten lekken. Zo van: kijk eens wat ik heb.” Claudia: “Ik vind het niet zo erg om zo op de foto te komen. Heel Nederland kan dan zien hoe mooi je bent.” De dames zien al mogelijkheden: Hoe kom ik aan geld voor mijn dispuut. “Dat zou een mooie stunt zijn.” Maar ze vragen zich af of ze die reputatie wel willen hebben en het idee sneuvelt meteen.

 

Welmoed Hoogvorst

Claudia Verbost (21), derdejaars International Business, Onafhankelijk Damesdispuut Ex Aequo, 15 leden
Borrelen in De Oase
Vaste borrelavond: woensdag
Logo: twee beren
Ex Aequo betekent “op voet van gelijkheid”
 
 
Claire Hilbrink (21), tweedejaars Hogere Europese Beroepen Opleiding, Onafhankelijk Mexgenootschap Maastricht Max, 14 leden
Borrelen in De Beurs
Vaste borrelavond: woensdag
Logo: twee dobbelsteenfiguurtjes met Mexicaanse hoed
Het dispuut is vernoemd naar het dobbelspel Mexicaantje en staat voor “maximale topmeiden die alles uit het leven halen”
Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)