Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Afgestudeerde bachelor honkvast

Maastrichtse masterstudies aantrekkelijk voor studenten van buiten
De Nederlandse afgestudeerde bachelor lijkt vooralsnog honkvast. Hij kiest niet voor een masteropleiding in een andere stad of over de grens, maar blijft zitten waar hij zit. Slechts een handjevol studenten dat in 2006 en 2007 aan een master begon - ongeveer 6 procent - vertrok naar een andere Nederlandse universiteit.

Hoeveel studenten begonnen er de afgelopen jaren aan een master in Groningen, Amsterdam, Rotterdam of Maastricht? Hoeveel van hen hebben ook de bachelor aan dezelfde instelling gevolgd en hoeveel kwamen van elders?

Deze vragen blijken niet met de spreekwoordelijke druk op de knop te beantwoorden. De vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU kan, ondanks herhaald aandringen, alleen de totaalcijfers van de jaren 2006 en 2007 mailen. Die van 2008 willen ze nog niet vrijgeven, meldt een woordvoerder. Daar moeten nog berekeningen op los worden gelaten, heet het. Zou het echt zo zijn? Of heeft VSNU nog niet alle cijfers in bezit? Bij de meeste universiteiten lijken die diep verborgen, zo diep dat de redacties van de meeste universiteitsbladen ze niet in drie weken boven tafel kregen. Alleen de Universiteit Maastricht kon met een druk op de knop een volledig uitgewerkt overzicht per master leveren, de Vrije Universiteit kwam, voorzien van wat mitsen en maren, met totaalcijfers van de laatste twee studiejaren en de Erasmus Universiteit beperkte zich - na veel gezoek - tot totaalcijfers over 2007.

Een ding staat vast: de meeste afgestudeerde Nederlandse bachelors stromen door naar een master aan de eigen universiteit. Dat betekent niet dat er geen nieuwe gezichten in masterstudies opduiken. Die komen vooral uit het hbo (iets meer dan 21 procent in 2006 en in 2007) en uit het buitenland (rond de 11 procent '06 en '07).

De Universiteit Maastricht trekt relatief veel masterstudenten van buiten: 37 procent in 2007 (landelijk toen 33 procent) en 42 procent in 2008 (nog geen landelijke cijfers bekend). Een stuk meer dan bijvoorbeeld de Vrije Universiteit van Amsterdam die de afgelopen twee jaar rond de 20 procent studenten met een diploma van elders trok.

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)