Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Deeltijdonderwijs aan universiteiten in crisis

Wie een academische bacheloropleiding in deeltijd wil volgen, kan zijn borst natmaken. Het aanbod in Nederland wordt steeds schraler. Veel deeltijdopleidingen leiden een "marginaal bestaan".

Dat blijkt uit deze week verschenen Keuzegids Deeltijdstudies, waarin voor het eerst deeltijdopleidingen met elkaar worden vergeleken. In een inleidend artikel maken de auteurs zich zorgen over de staat van het deeltijdonderwijs. Als grootste probleem zien zij de "gaten in het aanbod" van opleidingen, want er is de afgelopen jaren flink gesnoeid. Bepaalde disciplines worden nauwelijks in deeltijd aangeboden. Ook verschilt het aanbod sterk per regio.

De meeste deeltijdopleidingen worden aangeboden aan hogescholen, maar ook universiteiten hebben speciale programma's. Vooral daar laat de situatie te wensen over. Als een universitaire opleiding al in deeltijd wordt aangeboden, komt het er vaak op neer dat de studenten overdag moeten aanschuiven bij de voltijders. Veel disciplines zijn alleen toegankelijk voor voltijdstudenten, wat volgens de auteurs opmerkelijk is in een tijd waarin Nederlanders geacht worden hun leven lang te leren.

Een populaire academische deeltijdstudie is rechten, maar de kwaliteit ervan is aan alle universiteiten middelmatig, schrijft de Keuzegids. Goede resultaten worden behaald bij geschiedenis in Groningen en Leiden, Engels in Leiden en wijsbegeerte in Tilburg en aan de VU in Amsterdam. Groningen scoort excellent bij theologie en religiestudies, maar daar lopen slechts acht deeltijders rond.

De Open Universiteit, die zich van oudsher richt op deeltijdstudenten, haalt het beste gemiddelde oordeel, op korte afstand gevolgd door de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarbij moet worden aangetekend dat het aanbod in Nijmegen en Rotterdam heel beperkt is. Aan de Universiteit van Amsterdam worden wel veel deeltijdopleidingen aangeboden, maar die instelling krijgt een "bedroevend lage beoordeling".

De hogescholen scoren beduidend hoger dan de universiteiten. Sommige van hen bieden uitstekende deeltijdopleidingen. Als allerbeste hogeschool komt een kleine speler uit de bus, de Katholieke Pabo Zwolle. Van de grotere instellingen hebben de Christelijke Hogeschool Ede en de Hogeschool Zuyd de beste deeltijdopleidingen.

De opleidingen worden in de Keuzegids beoordeeld op onder meer de groepsgrootte van colleges en werkgroepen, studierendementen en accreditatieoordelen. Zwaar wegen de oordelen van de deeltijdstudenten. Zij zijn bevraagd over het studieprogramma, de docenten en hun manier van lesgeven, de aansluiting op de beroepspraktijk, de communicatie en de aanwezige faciliteiten.

 

HOP, Hein Cuppen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)