Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

EU wil Nederlands voorbeeld volgen

Als andere EU-lidstaten willen weten hoe ze universiteiten en bedrijven nader tot elkaar kunnen brengen, moeten ze eens naar Nederland kijken. Of naar landen als Denemarken, Finland, Duitsland en Groot-Brittannië.

De unie wil haar lidstaten aanmoedigen om hun hoger onderwijs te 'moderniseren'. Om de economie weer aan te zwengelen, zouden kennis en commercie beter op elkaar moeten aansluiten. Daarom richtte de EU vorig jaar een forum op voor de "dialoog tussen universiteiten en bedrijfsleven".

Kijk bijvoorbeeld eens naar het Nederlandse Telematica Instituut, schrijven ambtenaren van de Europese Commissie in een nieuw rapport. In dit 'technologische topinstituut', dat tegenwoordig Novay heet, werken universiteiten en bedrijfsleven samen. Zo zou dat in meer lidstaten moeten gebeuren.

Het rapport prijst ook de Nederlandse 'bijzonder hoogleraren', die vaak door het bedrijfsleven worden betaald en meestal een commerciële achtergrond hebben. In andere landen heeft het soms vervelende gevolgen voor pensioen en sociale zekerheid als wetenschappers twee paden tegelijk bewandelen.

Bovendien juichen de rapporteurs het toe dat Nederlandse studenten verhoudingsgewijs vaak stagelopen bij bedrijven. Het gekozen voorbeeld is overigens niet zo sterk: de rapporteurs beweren dat 40 procent van de studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen voor een stage naar het buitenland gaat. Navraag leert dat dit percentage alleen voor de letterenfaculteit geldt.

Het beleid in Nederland leidt volgens de rapporteurs tot een toename van contractonderzoek en "strategische allianties". Zij waarderen de rol van adviesorganen als de SER en de AWT.

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)