Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ondertussen in de Oekraïne...

Nederlandse studenten die bang zijn voor de crisis zouden eens naar de Oekraïne moeten kijken. Daar moeten sommige studenten hun opleiding staken omdat hun ouders de kosten niet meer kunnen opbrengen.

"Mijn vriendin is vorige maand gestopt met haar studie aan de juridische faculteit", vertelt geschiedenisstudente Miroslava Ivantsjuk. "Haar ouders zijn door de economische crisis veel minder gaan verdienen en konden haar niet langer onderhouden." Zelf heeft ze nog weinig last van de crisis. Zij behoort tot de helft van de studenten in Kiev die goede cijfers haalden voor hun toelatingsexamen en die geen collegegeld hoeven te betalen.

Volodomir Bugrov, vice-rector aan de Taras Shevchenko staatsuniversiteit, beaamt dat sommige studenten hun studie uit financiële nood beëindigen. "Vooral de studenten die van buiten Kiev komen, hier een appartement huren en collegegeld moeten betalen hebben het zwaar." Toch kan het gros dankzij een betalingregeling blijven studeren, vervolgt hij. "Studenten voldoen hun collegegeld steeds vaker per semester of zelfs per maand." Volgens de vice-rector zou de overheid kunnen helpen door studenten een voordelige lening te geven. "Maar ja, de overheid heeft geen geld."

Het collegegeld dat studenten moeten betalen, varieert per faculteit. Wie wiskunde studeert aan de staatsuniversiteit in Kiev is het voordeligst uit met 450 euro. Maar een student economie betaalt 2000 euro. Een collegegeldverlaging gelden is geen optie voor Bugrov. "Want hoe moet het dan met de lonen van leraren en met de faciliteiten? Door de waardevermindering van de grivna is de aanschaf van bijvoorbeeld computers voor ons al stukken duurder geworden."

 

HOP, Jerom Rozendaal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)