Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rel rond Rotterdamse hoogleraar

Draagt hij bij aan de emancipatie en integratie van moslims of is hij een wolf in schaapskleren? De vraag laait weer op in de laatste rel rond de Rotterdamse hoogleraar Tariq Ramadan. Aanleiding: een kritisch artikel in de Gay Krant.

De geboren Zwitser van Egyptische komaf is gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit en adviseur van de gemeente Rotterdam. In het genoemde artikel werd hem verweten met twee monden te spreken. "In zijn op westerlingen gerichte boeken predikt Ramadan respect voor homo's", schreef het homoblad. "Maar als hij zich richt tot zijn islamitische achterban moeten onder meer homoseksuelen en vrouwen het ontgelden."

Zo zou de wetenschapper over vrouwen gezegd hebben: "Ze mogen met hun verschijning geen aandacht trekken. Op straat, zo is de wet, moeten vrouwen hun ogen strak richten op het beton." En over homoseksualiteit: "Dit probleem blijkt een storing, een verkeerd functioneren en een onevenwichtigheid." Ook zou hij de uitspraak gedaan hebben: "Homoseksualiteit is niet iets wat men in de islam kan toestaan." Immers: "Een man is bedoeld voor een vrouw, en een vrouw voor een man."

De VVD-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad was er als de kippen bij om te reageren. De partij wil af van het contract met Ramadan, dat wordt betaald door de gemeente. De hoogleraar verweerde zich kort erop in een persbericht: "Ik heb de rechten van vrouwen altijd verdedigd en ik heb homo's nooit veroordeeld, ongeacht mijn publiek (moslims, niet-moslims) en ongeacht de taal (Engels, Frans, Arabisch) of de locatie. Het artikel bevat citaten waarin is geknipt, die zijn verwrongen of die simpelweg onjuist zijn. Dit is niet serieus te nemen en niet acceptabel." Er volgde een ontmoeting in Rotterdam tussen Ramadan en Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant. De discussie ging deze week verder op de opiniepagina's van de Volkskrant. Uit die laatste woordenwisseling blijkt dat de kemphanen heel verschillend aankijken tegen het gesprek in de havenstad. Zo schrijft Krol in zijn bijdrage dat hij de ontmoeting als "uiterst intimiderend en zelfs bedreigend" heeft ervaren. Ramadan wuift deze kritiek weg: "Het is eigenlijk bijna grappig te aanschouwen hoe Henk Krol zijn versie van onze ontmoeting verspreidt om anderen ervan te overtuigen dat hij de waarheid vertelt." Het laatste woord is duidelijk nog niet gezegd. De gemeente Rotterdam onderzoekt de gewraakte uitspraken.

Ramadan is al jaren omstreden, vooral in Frankrijk en Amerika. Hij is de kleinzoon van de oprichter van de Egyptische Moslimbroederschap, wat hem in bepaalde kringen al bij voorbaat verdacht maakt. In 2004 liep hij een hoogleraarschap aan de Universiteit van Notre Dame mis, omdat de Verenigde Staten weigerde hem een visum te verstrekken. Reden voor de weigering waren donaties van Ramadan in de jaren 1998 tot en met 2002 aan een Palestijnse hulporganisatie die in 2003 door de Amerikanen in de ban werd gedaan vanwege steun aan Hamas. Sinds 2007 is Ramadan als senior research fellow verbonden aan de universiteit van Oxford.

 

HOP, Jochem Lybaart

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)