Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verkassen voor je master

Wie een master in een andere stad gaat doen, heeft ook een nieuwe kamer nodig. De kamermarkt in de twaalf Nederlandse universiteitssteden verschilt behoorlijk. De zoektocht in Amsterdam kan lang duren, terwijl in Leiden niet-corpsleden moeilijker aan de bak komen. Alles wat je moet weten per stad én vier kamers in de aanbieding.

Groningen

Staat van de kamermarkt: wie actief zoekt, vindt binnen een paar maanden een kamer. Al bivakkeren aan het begin van elk studiejaar studenten tijdelijk in een tent op de stadscamping. Inschrijven: woningbouwvereniging Lefier beheert 3500 kamers in de stad, zie stadgroningen.lefier.nl. Hulp bij problemen: de Groningse studentenbond, zie www.groningerstudentenbond.nl/huurteam. Bijzonderheden: sinds 2008 mag niet meer dan 15 procent van een straat uit huisvesting voor studenten bestaan. Een initiatief van de gemeenteraad om de spreiding van studenten over de stad te verbeteren.

 

Amsterdam

Staat van de kamermarkt: heel erg slecht, iedereen lijkt op zoek naar een kamer. De meeste kans maak je bij een hospita. Inschrijven: via www.studentenwoningweb.nl. Voor veel kamers krijg je een campuscontract: binnen zes maanden na uitschrijving aan je onderwijsinstelling moet je verhuizen. De studentenvakbonden Asva (www.asva.nl) en SRVU (www.srvu.org) bemiddelen ook bij kamerverhuur. Hulp bij problemen: de SRVU, studentenvakbond van de Vrije Universitieit, geeft advies bij huurconflicten. Bijzonderheden: in Amstelveen, vlakbij de VU, ligt studentencampus Uilenstede waar 3200 mensen wonen. Het complex heeft een eigen eetcafé, cursuscentrum en een theater. In de rest van de stad wonen studenten ook in containerwoningen, een oud-asielzoekerscentrum en op een voormalig cruiseschip.

 

Utrecht

Staat van de kamermarkt: sluit maar achteraan in de rij. Een kamer zoeken in Utrecht is een drama, een leuke kamer vinden helemaal. Utrecht heeft de duurste kamers van Nederland. Inschrijven: www.sshu.nl Hulp bij problemen: Studentenvakbond USF studentenbelangen biedt juridische hulp, zie www.usfstudentenbelangen.nl. Bijzonderheden: het nieuwe gebouw Casa Confetti op universiteitscampus De Uithof kwam in 2008 in het nieuws vanwege de doorzichtige plafonds in de gangen. Studentes met een rokje aan, krijgen zo ongevraagd inkijk.

 

Rotterdam

Staat van de kamermarkt: de helft van de Rotterdamse studenten blijft lekker thuis wonen, dus er is geen groot gebrek aan kamers. Inschrijven: Bij Stadswonen ligt de wachttijd - afhankelijk van je eisen - tussen de vier en acht maanden. Wie langer dan anderhalf uur moet reizen, kan een urgentieverklaring krijgen via www.stadswonen.nl. Hulp bij problemen: wie in conflict is met een particuliere verhuurder, kan terecht bij het huurteam Rotterdam, zie www.huurteamrotterdam.nl. Bijzonderheden: nette en flexibele studenten tussen de 19 en 26 jaar kunnen ook antikraak wonen via Alvast. De huurprijs ligt rond de honderdvijftig euro, de opzegtermijn is twee weken: www.alvast.nl.

 

Delft

Staat van de kamermarkt: niet zo erg als in andere steden, maar het vinden van een kamer is zeker niet makkelijk. Inschrijven: www.duwo.nl. Hulp bij problemen: het VSSD Studenten Steunpunt geeft juridisch advies en organiseert elk jaar de Kamerzoekdagen: www.vssd.nl. Bijzonderheden: huurders van Duwo mogen zelf hun huisgenoten uitzoeken. Dat gaat via het instemmingensysteem.

 

Leiden

Staat van de kamermarkt: het is moeilijk om een kamer te vinden, bijna overal wordt gehospiteerd. Tegelijkertijd komen particuliere verenigingshuizen minder snel vol, maar de bewoners delen liever de huur van de leegstaande kamers dan dat ze het huiskarakter aantasten door een niet-corpslid in huis te nemen. Hulp bij problemen: www.leidserechtswinkel.nl. Inschrijven: niet nodig, je kunt reageren op de site van woningbouwvereniging SLS Wonen: www.slswonen.nl. Let op: in de periode van 1 juli tot 1 november krijgen alleen eerstejaars een kamer via deze vereniging. Masterstudenten die van elders komen, hebben dan pech. Bijzonderheden: dee flats Pelikaanhof, de Klikspaanweg en De Barakken zijn berucht. Omdat ze voor tijdelijk gebruik gebouwd zijn, wordt er weinig onderhoud gepleegd zodat de boel vervalt.

 

Tilburg

Staat van de kamermarkt: het aanbod in Tilburg neemt toe, maar de gemiddelde huurprijs is sinds vorig jaar wel met vijftien procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Kamernet. Die prijs ligt nog steeds 54 euro onder het landelijk gemiddelde van 345 euro. Inschrijven: Woningcorporatie WonenBreburg verhuurt via kamerpunt.nl studentenkamers. Hulp bij problemen: bij de Rechtswinkel Tilburg geven rechtenstudenten gratis advies over huurrecht: www.rechtswinkeltilburg.nl. Bijzonderheden: Voormalige houten barakken waar asielzoekers woonden, vormen nu Campus Stappegoor. Hier wonen vierhonderd Nederlandse en internationale studenten.

 

Enschede

Staat van de kamermarkt: vanaf maart is er een lichte leegstand door verhuizing van studenten die zijn afgehaakt. In augustus is alles weer verhuurd. Het loont dus om voor die maand op zoek te gaan. Inschrijven: de tweeduizend kamers op de campus zijn van verhuurder Acasa, www.acasa.nl. Er moet gehospiteerd worden, vier leden van de woongroep moeten hun handtekening zetten om met jouw komst akkoord te gaan. Op de site van Student Union worden ook kamers aangeboden. www.studentunion.utwente.nl/kamers. Bijzonderheden: op donderdag 5 juni organiseert de plaatselijke kamer van verenigingen de Gestedag (gezelligheids- en studententocht Enschededag). Aankomende studenten kunnen zo alvast verschillende studentenhuizen bekijken.

 

Nijmegen

Staat van de kamermarkt: een droomkamer is misschien wat hoog gegrepen, maar wie de lat niet hoog legt, vindt vrij snel woonruimte. Inschrijven: SSHN (www.sshn.nl) geeft in complexen Hoogeveldt en Vossenveld voorrang aan nieuwe studenten die langer dan anderhalf uur per dag (van station tot station) moeten reizen. Hulp bij problemen: de rechtswinkel van studentenvakbond AKKU: akkuweb.com/rechtswinkel. Bijzonderheden: sinds de kredietcrisis steeg het kameraanbod van particuliere verhuurders in Nijmegen met 8 procent. Vooral doordat huiseigenaren hun woning niet krijgen verkocht en er daarom een studentenhuis van maken.

 

Eindhoven

Staat van de kamermarkt: Eindhoven heeft eerder een overschot dan een tekort. Wie op tijd begint met zoeken en niet al te hoge eisen heeft, kan in het nieuwe studiejaar daarheen verhuizen. Inschrijven: Wie hemelsbreed verder dan 35 kilometer van de stad afwoont, kan voorrang krijgen via www.vestide.nl. Hulp bij problemen: Het advocatencollectief Trias heeft een vestiging in Eindhoven: www.advocatencollectieftrias.nl. Bijzonderheden: Aangezien er geen kamergebrek is, zijn de studenten in Eindhoven veeleisend. 17 procent van de studenten zoekt een grotere, mooiere en zelfstandige woonruimte. Bij voorkeur in het centrum.

 

Maastricht

Staat van de kamermarkt: geen probleem. Al kan natuurlijk niet iedereen in het centrum wonen en verhuizen sommige studenten naar goedkopere Belgische grensgemeenten. Inschrijven: bij Kamerburo (www.kamerburo.net), een initiatief van de Universiteit Maastricht. Hulp bij problemen: www.studentenrechtshulp.nl. Bijzonderheden: veel studenten die in Maastricht studeren, wonen in België op kot. Veel Belgen bouwen een woning om tot een studentenhuis. Qua afstand maakt het niets uit of je in een buitenwijk van Maastricht of in Kanne, Vroenhoven, Smeermaas of Veldwezelt woont. Deze kamers worden per 1 augustus verhuurd en de verhuurders werken met jaarcontracten. In het voorjaar vraagt de huisbaas of je nog een jaar wilt blijven.

 

Wageningen

Staat van de kamermarkt: Wageningen is met Enschede een van de goedkoopste steden om een kamer te huren. In 2008 daalde de prijs daar zelfs met 6,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Zoeken: via studentenvakbond WSO, www.wso.wur.nl/kamerbalie, en via www.idealis.nl. Hulp bij problemen: studentenvakbond WSO. Bijzonderheden: in 2008 was er door de sloop van een grote studentenflat en de komst van veel internationale studenten tijdelijk een kamertekort in Wageningen. Studenten die zich te laat hadden ingeschreven bij Idealis, bivakkeerden tijdelijk op camping de Wielerbaan.

 

Kamer te ruil

Deze studenten verlaten binnenkort hun studentenstad om elders een master te volgen en zoeken nieuwe woonruimte. Heb je een kamer in de aanbieding, en vertrek jij voor een master naar hun 'bachelorstad', dan kun je ruilen. Mail naar: kamerruil@advalvas.vu.nl.

 

Van Maastricht naar Amsterdam

Loes Witschge (21) woont nog net in het centrum van Maastricht. Ze huurt een kamer in een studentenhuis met twee dames en zes heren. Ze delen één douche en twee wc's, maar dat levert nooit problemen op. Haar kamer is twintig vierkante meter, heeft een eigen wastafel en kost 270 euro inclusief. Schrik niet als je hier huisgenoten uit hun dak hoort gaan onder de douche: via de laptop van een huisgenoot kun je in de badkamer je favoriete muziek uit de boxen laten knallen. Loes zoekt een kamer in Amsterdam, het liefst niet te ver van het centrum.

 

Van Tilburg naar Amsterdam

Simone van Schip (20) woont nu een studentenhuis in Tilburg-Zuid. Haar kamer is twintig vierkante meter. Ze woont samen met nog drie meiden en vijf jongens. Er zijn twee badkamers en twee wc's. Haar kamer kost precies 287,10 euro inclusief. Als je haar kamer overneemt, hoef je jouw was niet meer mee naar je ouders te nemen, een wasmachine en droger staan in de bijkeuken. Simone zoekt een kamer in Amsterdam. Het maakt eigenlijk niet uit in welke buurt, als hij maar niet te klein en niet te duur is.

 

Van Maastricht naar Rotterdam

Ite Priems (20) woont in een studentenunit in een groot studentencomplex in de wijk Scharn, vlakbij universiteitssingel 40 en station Randwyck. Ze deelt de keuken en de badkamer met één huisgenoot. Haar bezoek is vaak jaloers dat ze een kamer van 21 vierkante meter voor maar 244 euro inclusief kan huren. In Rotterdam zoekt ze een kamer die niet smerig is. Verder is ze niet heel kritisch. Wie een jaar ingeschreven staat bij Kamerburo, mag de kamer zo overnemen, anders valt er een legale onderhuur te regelen.

 

Van Maastricht naar Tilburg

Maarten Muskens (22) woont in Maastricht in een oud herenhuis tussen het station en de stad in. Hij heeft vier huisgenoten maar deelt de keuken en de zeer ruime badkamer (met bad) met maar één persoon. Zijn kamer is veertien vierkante meter en daar betaald hij 270 euro inclusief voor. De keuken heeft een romantisch uitzicht op de Maas, vooral in de zomer is het er goed toeven. Maarten zoek in Tilburg een kamer die minstens net zo groot is, voor dezelfde prijs. Hij zoekt een rustige woonplek, waar hij ook na zijn afstuderen kan blijven wonen.

 

Floor Bal, Maren Groven

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)