Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Economen gaan colleges opnemen

Vanaf mei kunnen alle docenten van de faculteit economie en bedrijfskunde hun hoorcolleges opnemen en op internet plaatsen. Tenminste, als ze onderwijs geven in de grote collegezaal. Daar is apparatuur geïnstalleerd die – in combinatie met een headset - niet alleen het onderwijs opneemt maar ook direct kan doorsluizen naar Eleum. Studenten kunnen de colleges dan op hun kamer bekijken. De rechtenfaculteit overweegt om de zaal af te huren voor opnames.
 
Een proef van drie maanden bij het departement marketing wees uit dat zo goed als alle studenten de video’s thuis hebben bekeken en er op een of ander manier voordeel van hebben gehad, zegt projectleider video-registratie Gwen Noteborn. “Sommigen gebruiken ze als
naslagwerk, maar masterstudenten van een andere faculteit of universiteit, die bepaalde colleges nooit hebben gevolgd, kunnen zo hun kennis bijspijkeren. De beelden komen ook van pas voor wie zich oriënteert op een Maastrichtse master. De drie technische universiteiten wisselen zelfs video’s uit.”
Docenten zien er eveneens brood van in. Die hoeven met het oog op avondonderwijs niet twee maal op een dag hetzelfde verhaal af te draaien maar sturen nog slechts een internet-link naar de avondstudenten. Noteborn: “Dat zijn reguliere studenten met bijvoorbeeld een baan, die vanaf september in de avonduren onderwijsgroep hebben. Mochten ze toch bij de colleges aanwezig willen zijn, dan kan dat overdag.”
En andersom: zullen studenten massaal in hun bed blijven liggen omdat de beelden toch op internet staan? “Je moet de video’s in de eerste plaats zien als aanvulling op het bestaande onderwijs, niet als vervanging. Zo kijken de studenten er ook tegenaan, blijkt uit onderzoek van andere universiteiten. Ik ben niet bang dat ze wegblijven, alleen al vanwege het feit dat een college ook een social event is.”
De economiefaculteit wil nog een tweede set van apparatuur aanschaffen (zo’n twintigduizend euro) voor in de aula. “Al moeten we eerst nog afspraken maken over organisatorische en juridische zaken zoals het portretrecht”, zegt facultaire informatiemanager Paul Hick. “Maar ook of opnames van docenten gebruikt mogen worden bij beoordelingen. Stel dat een leidinggevende de opnames ziet en mee laat wegen in een functioneringsgesprek. Is dat wenselijk?”

 

 

Maurice Timmermans

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)