Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ambitieuze Randwijckcampus voor gezondheid en lifestyle

Randwijck moet een Life and Science Campus worden waar gezondheid en lifestyle centraal staan. Met hulp van de gemeentelijke en provinciale overheden zou de samenwerking tussen universiteit, ziekenhuis en bedrijfsleven op termijn 2500 nieuwe banen moeten opleveren.

Half mei ondertekenden de partners een samenwerkingsovereenkomst: het Maastrichtse UMC en de UM, de twee overheden en de Industriebank Liof. Samen gaan ze proberen op Randwijck een gezondheidscampus van “internationale allure” van de grond te krijgen. In totaal zal daar de komende jaren 60 miljoen aan overheidssubsidie worden geïnvesteerd. Een relatief bescheiden bedrag van 250.000 per jaar komt beschikbaar voor een speciaal campusteam, inclusief een campusdirecteur, die weer verantwoording af gaat leggen aan de decaan van de FHML, prof. Martin Paul. Er is, kortom, niet alleen gedacht aan mooie vergezichten maar ook aan de concrete uitwerking. De kern van de campus staat er natuurlijk al: een ziekenhuis en een faculteit die zich met wetenschappelijk onderzoek bezighoudt op het continuüm van preventie tot behandeling. Daar komen elementen als wellness en lifestyle bij, zodat het geheel ook voor niet-zieke burgers interessant wordt en kan fungeren als een “open stadscampus” waar men bijvoorbeeld terecht kan voor voedingsadvies, hoe gezond ouder te worden, sport en beweging.

Het project past in een reeks ambitieuze expansieplannen van het MUMC+. Zo is er het beoogde hart-en vaatziektencentrum bij Heerlen (Avantis), Greenport (voeding) bij Venlo, en de Research & Businesss Campus op het Chemelot-terrein bij Sittard-Geleen.

Die laatste kwam onlangs in het nieuws omdat de UM een beoogde investering van 50 miljoen in het te bouwen vastgoed zou hebben teruggetrokken. Dit tot ontsteltenis van de twee andere partners, DSM en de Provincie Limburg. Her en der klinkt de suggestie - onder andere bij de SP-fractie in de Provinciale Staten – dat de UM minder op Chemelot dan op de Randwijckcampus zou mikken en vooral daar haar investeringen zou willen concentreren. FHML-decaan Martin Paul daarover: “Wij willen geen concurrentie tussen Chemelot en Randwijck, de activiteiten moeten juist complementair zijn. Met de financiën houd ik me niet bezig, maar Jo Ritzen heeft bij de presentatie van de Randwijck-campus gezegd dat de UM nog altijd 50 miljoen in het Chemelotproject wil steken. Meer weet ik er niet van.” Ritzen zelf was niet tijdig voor commentaar bereikbaar.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)