Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Raadsverkiezingen: hogere opkomst, ‘Kafka’ bij FHML

Een gemêleerd beeld, dat is wat de afgelopen universitaire verkiezingen voor faculteitsraden en de universiteitsraad opleveren. Positief: de opkomst was weer een beetje hoger dan de vorige keer. Negatief: te weinig kandidaten bij de medewerkers, en dus vacante zetels.

Een faculteit als de economische boekte niettemin relatief vooruitgang: afgelopen jaar geen enkele personeelszetel bezet, nu dan toch drie van de vier wp-zetels. Bij rechten zat er dit jaar nog maar één wp-er in de raad, dat worden er nu drie van de vier. In beide faculteiten was niemand van het obp bereid zich te kandideren.

Bij de studenten ligt dat anders, daar vond zelfs enige verkiezingsstrijd plaats. En dus klonk er gejuich, vorige week woensdag in het Kruithuis tijdens de bekendmaking van de uitslagen, toen bleek dat studentenpartij Novum weer een zetel meer heeft binnengehaald bij de universiteitsraad. Concurrent Dope, nog altijd in de meerderheid met vijf van de negen zetels, vindt het allemaal prima, zei bestuurslid Jean Paul Grond naderhand, al was het maar omdat de zetel ten koste gaat van de Randwijcklijst Voor Uns. Maar ook het verlies van Dope bij economie, twee zetels die naar Novum gaan, wekt bij hem geen treurnis: “Novum deed daar voor het eerst mee, en mijn ervaring is dat het goed is als er meer partijen in een raad zitten. Dan houd je elkaar scherp.”

Grote verschuivingen zijn er ook dit jaar niet geweest binnen de studentengeleding. Iets waar het ontbreken van ideologische tegenstellingen ongetwijfeld debet aan is. Maar het enthousiasme voor het democratisch proces neemt niettemin toe. Overal steeg de opkomst met een paar procent. Waar die vorig jaar al goed was, was die nu beter (rechten, van 40 naar 43,5, en de FHS, -Humanities and Sciences - van 51 naar 56), waar die slecht was (economie, 19) steeg die zelfs enorm, naar 36 procent.

Bij psychologie hoefde er niet gestemd te worden omdat het aantal kandidaten  het aantal zetels niet overtrof. Daar monopoliseert Voor Uns de studentengeleding.

Ook de universiteitsraad profiteert van de groeiende animo: in drie jaar steeg de opkomst onder de studenten van 20 naar 27 naar nu 30 procent.

Overigens is het wel een zeer onervaren U-raad die het komend jaar tegen het college van bestuur moet opnemen. Van de negen studenten heeft alleen Joyce-Manyi Bakia er een jaar raadslidmaatschap opzitten, de rest zijn beginnelingen. Datzelfde geldt voor het wetenschappelijk personeel (wp), waar Dirk Tempelaar als enige in staat is tot het doorgeven van expertise; de vijf anderen zijn nieuw. Bij het obp echter blijven twee van de drie zetels in handen van oude rotten.

 

Een treurig beeld vertoont de Faculty of Health, Medicine and Life sciences FHML. Het wetenschappelijk personeel kwam daar met 11 procent naar de stembus, een absoluut dieptepunt en het laagste percentage aan de hele UM. Tweede man op de lijst Gezond Genezen Pim Dassen weet wel hoe dat komt: “Het ziekenhuis heeft niet gestemd.” En hij bedoelt: heeft niet kùnnen stemmen. HML-medewerkers die voornamelijk in het AZM gestationeerd zijn gebruiken immers hun unimaas-mail zelden of nooit. Dassen: “Inloggen was een probleem omdat je een domeinnaam nodig hebt en geen mens kent die daar. Voor hulp kon je je wenden tot de voorzitter van het stembureau, maar aanklikken bleef zonder resultaat. Als je wilde weten hoe het kiesreglement in elkaar steekt: daar kwam je ook niet bij. Verder zijn we erachter gekomen dat veel medewerkers niet in het kiezersregister staan. En het is nog gekker. Op onze kandidatenlijst hadden we de internist Harry Schouten staan, die bleek aanvankelijk op de officiële lijst te ontbreken, waarop het stembureau hem zelf alsnog heeft toegevoegd. Alleen hebben ze de verkeerde Schouten erop gezet, namelijk de statisticus Hubert Schouten. Die was helemaal geen kandidaat, heeft dus ook nooit formeel ‘bewilligd’, dat wil zeggen zijn kandidatuur bevestigd. Terwijl er bij ons drie hoger geplaatsten van de lijst zijn afgevoerd door het stembureau omdat ze niet correct hadden bewilligd. Het is pure Kafka.”

De secretaris van het stembureau Manon Fokke: “Er zijn inderdaad problemen geweest met links op de nieuwe website, daar waren wij ook niet blij mee. En niet in het register staan: we vragen altijd iedereen om zelf te controleren of je er wel in staat. Hoe dan ook, er is een officieel bezwaarschrift van de FHML binnen. Dat ligt bij het college van bestuur. Wij wachten het verder af.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)