Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Overduidelijke liefde aan het hof

Overduidelijke liefde aan het hof

Photographer:Fotograaf: Archief Observant

Filmrecensie: Young Victoria

“Ik ben de koningin en je doet wat ik zeg. Blijf hier,” gilt de pasgetrouwde Victoria (Emily Blunt) tegen haar man Albert (Rupert Friend) die vervolgens de kamer uitstormt. Hoge titels en ongeschreven rituelen aan het hof maken een gezonde relatie er niet makkelijker op. Jean-Marc Vallée bevestigt dit nogmaals in zijn debuut Young Victoria, over de jonge jaren van koningin Victoria.

Als klein kind al is Victoria voorbestemd om haar oude oom, koning Willem IV, op te volgen. Vanaf haar geboorte staat haar leven in het teken van veiligheid. In haar eentje de trap oprennen is uit den boze. Anderen behandelen haar als een schaakstuk voor hun eigen belangen. Zo proberen de politieke partijen uit het Engelse parlement haar in te palmen. Maar ook koning Leopold van België heeft een plan uitgewerkt. Om er zeker van te zijn dat Engeland België en Europa niet in de steek laat, stuurt hij zijn Duitse neefje, prins Albert, naar het Engelse hof om Victoria voor zich te winnen. De scherpzinnige prins komt als een verlossing voor de jonge troonopvolgster. Onverwacht bloeit er tussen de twee een liefde die niemand meer kan beteugelen.

Wie de Engelse geschiedenis niet helemaal op een rijtje heeft, is in het begin verloren. De kijker wordt overladen met informatie over de relaties tussen verschillende koninklijke families en andere leden aan het Engelse hof. Het einde wordt daarentegen teveel gerekt. Trouwen, kinderen; het is allang duidelijk dat ze gelukkig zijn.

De verveling en verlorenheid tijdens Victoria’s kinderjaren zijn wel goed verfilmd. Ook het spel om de macht – in feite om haar - door haar naasten krijgt een typerend huichelachtig karakter door de Engelse etiquette waar iedereen zich krampachtig aan vasthoudt. De jurken en shots van Buckingham Palace zorgen er bovendien voor dat de film een indrukwekkend kostuumdrama is.

 

Marie Zwetsloot

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)