Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik wil eerst mijn vwo-diploma halen, daarna zie ik wel”

“Ik wil eerst mijn vwo-diploma halen, daarna zie ik wel”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Extra open dag voor last minute beslissers

Een extra open dag voor zesdeklassers die op het laatste nippertje nog een studiekeuze moeten maken. Vorige week woensdag bezochten 424 aankomende studenten – meer dan eens in het gezelschap van pa of ma - de faculteiten in de binnenstad en Randwijck. “In Maastricht hebben ze meer respect voor de studenten, dat zie je aan alles.”

De 5 vwo’er Marciano di Luca uit Sittard weet al een tijdje dat hij voor geneeskunde gaat kiezen. En dan zal Maastricht hoogstwaarschijnlijk als meest gewenste stad uit de bus komen. Op twee komt Nijmegen en op de derde plaats Amsterdam. Hij zit op het muurtje voor de rechtenfaculteit en is onder de indruk van wat hij net bij de faculteit Health Medicine and Life sciences in Randwijck heeft gezien. “Ik heb het idee dat het er allemaal heel professioneel aan toe gaat. De studenten lijken heel volwassen, de tweedejaars hadden al doktersjassen aan.”

Toeval of niet, Di Luca is net als acht van de negen andere aankomende studenten die Observant kort interviewde, geen last minute-kiezer. En voor die groep late beslissers is deze extra dag juist bedoeld. “Maar vierde- en vijfdeklassers zijn ook welkom”, klinkt het van de zijde van de organisatie. Nadeel is alleen dat de scholieren maar één studie uitvoerig kunnen bezoeken, terwijl een gewone open dag zo is georganiseerd dat ze de ins and outs van drie opleidingen kunnen horen en zien.

“Ik ben echt een last minute beslisser, ik wil eerst mijn diploma halen, daarna zie ik wel”, zegt Yentl Weijgers. Ze komt uit Zeeland, een klein plaatsje in de buurt van Goes. Op de binnenplaats van de Grote Gracht 80-82 neemt ze een brochure van European Studies door. Eén ding weet ze al zeker: ze gaat een Engelstalige studie volgen. “Eigenlijk wilde ik Engels gaan studeren, maar ik heb geen zin om lerares te worden. Nu denk ik aan European Studies of de Engelse versie van cultuurwetenschappen. Waarom ES? Een vriendin van me gaat dat doen, zij zette me op het spoor. En ik heb gepraat met iemand die in deze hoek werkt. Hij leert veel mensen kennen en hij is echt internationaal bezig.” Haar eerste indruk van Maastricht en de faculteit? “Heel erg gezellig en uitnodigend. Ik zie me hier wel rondlopen. Nee, dit hebben we niet in Zeeland, zo’n oude mooie stad. Middelburg is ook wel mooi, maar als je er vaker komt zie je het niet meer.” Of ze uiteindelijk voor de Limburgse hoofdstad kiest, is afwachten.

Op het trapje voor de hoofdingang van het gebouw van cultuur- en maatschappijwetenschappen zit Karin Barwick uit Duitsland. “Ik heb me al ingeschreven voor European Studies. Ik wil vandaag de stad wat beter leren kennen en ik ga op zoek naar kamers. Ik heb al wat adressen van studenten gekregen.” Het was haar moeder die Barwick op het spoor van de Universiteit Maastricht zette. In het Duits vraagt ze: in welke krant stond dat de Universiteit Maastricht goed is? Die Zeit, klinkt het van moederszijde. “In Duitsland heb je bovendien niet zo’n breed programma met zoveel onderwerpen. Je studeert daar politicologie of sociologie, maar European Studies hebben ze niet.”

In de Abtstraat zetten drie Duitse studiekiezers koers naar de Grote Gracht. Ze zijn onder de indruk van de universitaire gebouwen aan de Tongersestraat 53 en de universiteitbibliotheek. “Hier is het mooi, modern, nieuw en schoon. In Duitsland zit de bibliotheek in de kelder en zijn de computers voor studenten oud. Hier staan wel vijfhonderd nieuwe pc’s voor ons klaar. Uit alles blijkt dat Maastricht veel meer respect heeft voor studenten.” Tel daarbij op dat al een paar vrienden van hen hier naar volle tevredenheid zijn afgestudeerd en de keuze lijkt gemaakt. Tot over een jaar dan maar? Die kans is heel groot, klinkt het.

De 5 vwo’er Joep Benders is minder zeker van zijn zaak. Hij komt vandaag voor fiscaal recht - “Het lijkt me spannend om belastingfraudeurs op te pakken” – maar hij was eerder op een open dag van bouwkunde in Eindhoven en ziet ook wel wat in de Koninklijke Militaire Akademie. Heel divers dus? “Ja, dat zegt mijn moeder ook. Ik zit nog in de oriënterende fase.” Het Maastrichtse werken in kleine groepjes spreekt hem aan, “dat doen we nu ook”. En ook de ligging is prima: “Dicht bij huis, fijn als mijn moeder de was doet, ik heb nog niet zo’n zin om op mezelf te gaan wonen, ik heb het best goed thuis.”

Guido van der Steen zit in 5 vwo in Geleen, en wil juist wel op kamers. Hij heeft bij rechten een spel kaarten gekregen. “Ik ga waarschijnlijk rechten doen. Een vader van een vriend van me is rechter, ik vind dat een mooi beroep en je kunt het worden met vwo.” Waarom hij de extra open dag bezoekt? “Ik had vanmorgen alleen maar een proefwerk, ik had tijd om te gaan.” Zijn eerste indruk: “Het voelt vertrouwd. Maar je moet wel veel leren.”

 

Riki Janssen

UM populair

Waarschuwing: de vooraanmeldingscijfers zijn geen garantie voor de daadwerkelijke inschrijvingen komende september. Sommige scholieren schrijven zich voor meerdere studies in aan dezelfde universiteit, anderen schrijven zich zowel aan de UM als enkele zusterinstellingen in. Ondanks alle mitsen en maren zien de jongste cijfers (peildatum 8 juni) er rooskleurig uit voor de Maastrichtse universiteit: 4842 aanmeldingen voor de bachelors, dat is 41 procent meer dan in 2008. Zo’n 900 van hen hebben zich voor meerdere studies gemeld. Een correctie hiervoor levert nog steeds een stijging van minimaal 26 procent op ten opzichte van vorig jaar. De faculteiten psychologie en neurowetenschap, cultuur- en maatschappijwetenschappen en humanities (kennistechnologie) lijken op dit moment het hardste te groeien.

Ook het animo voor de Maastrichtse masters lijkt in de lift te zitten, maar omdat een centrale registratie ontbreekt – de gegevens komen van de afzonderlijke faculteiten en niet iedereen telt bijvoorbeeld ook de incomplete dossiers van nieuwkomers mee - is het beeld niet helemaal duidelijk.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)