Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Moderne heksenjacht

Film: Jagten

Het verhaal van Jagten: Kleuterleider Lucas (Mads Mikkelsen) is recent gescheiden en probeert zijn leven weer op de rails te krijgen. Als hij door de vijfjarige dochter van zijn beste vriend ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven in een nachtmerrie. In de hechte Deense dorpsgemeenschap waar Lucas woont, verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje en al spoedig keren de inwoners zich tegen hem.

In de Deense astrologie is 2012 het Mads Mikkelsen jaar, want:

- Mikkelsen werd dit jaar zowel in Berlijn (A Royal Affair) als in Cannes (Jagten) gelauwerd als beste acteur. Zijn grandioze vertolking van kleuterleider Lucas maakt diens frustratie en ontreddering tastbaar en laat de toeschouwer trillen en janken van verontwaardiging over het onrecht dat hem wordt aangedaan.

- Veertien jaar is het alweer geleden dat Thomas Vinterberg zijn meesterwerk Festen afleverde. Daarna raakte zijn carrière in het slop. Groot was dan ook de verrassing toen zijn nieuwe film geselecteerd bleek voor de competitie in Cannes. Jagten ging in première op de avond dat ook de Champions League finale werd gespeeld. Veel filmcritici lieten de persvoorstelling schieten voor het voetbal en schrokken zich de dag daarna een hoedje toen ze de lyrische recensies van hun meer plichtsgetrouwe vakgenoten zagen. Met Jagten is de Deen weer helemaal terug.

- Het verlies van onschuld, de illusie van vriendschap en massahysterie: het zijn stuk voor stuk uitgekauwde thema’s in de cinema en dus is het des te knapper dat Jagten zo’n spannende film is geworden.

Eerder een vier- dan een vijfsterrenfilm, want:

- Jagten is zo meeslepend dat je het tijdens het bekijken van de film nauwelijks opmerkt, maar in de achteruitkijkspiegel zie je hoe ongeloofwaardig het scenario soms is. De onprofessionele wijze waarop de school met de situatie omgaat, lijkt uit een lang vervlogen tijdperk te stammen toen de wereld nog nooit van valse herinneringen of van Robert M. had gehoord. Het is slechts haarkloverij, maar het maakt wel dat Jagten nèt niet het niveau van Festen haalt.

Het salomonsoordeel: Een heel klassiek, maar meesterlijk gemaakt en buitengewoon meeslepend drama dat ongetwijfeld in menig jaarlijstje zal opduiken.

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)