Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Hitler veranderde niet, de situatie veranderde"

"Hitler veranderde niet, de situatie veranderde"

Tanslezing Laurence Rees

Hitler was geen hypnotiseur. Mensen schrokken niet op een gegeven moment wakker met de gedachte: ‘O god, wat is er gebeurd’. Hitler heeft de Duitsers niet verleid, meent Laurence Rees (1957). De Britse historicus gaf vorige week woensdag de Tanslezing aan meer dan zevenhonderd geïnteresseerden.
Hij presenteerde er zijn jongste boek: Het Charisma van Adolf Hitler, hoe hij miljoenen naar de afgrond leidde. Rees sprak voor zijn BBC-documentaires met ooggetuigen en ploos eindeloze filmrollen met archiefmateriaal uit de naziperiode uit. En al die tijd dacht Rees dat Hitlers charisma wel zichtbaar zou zijn op film, maar nee, hij is “beslist oncharismatisch”, concludeert hij in zijn boek. “Maar dat is natuurlijk precies waar het om gaat. Ik voelde niets omdat ik niet iemand ben die in die tijd leefde (…). Dit wees me opnieuw op het feit dat we iemand alleen charismatisch vinden als deze persoon tegemoetkomt aan bepaalde behoeften die we op dat moment hebben.”
Gezien de titel zou je verwachten dat Rees uitpakt over de jeugd en de persoonlijkheid van de in Oostenrijk geboren Duitse politicus. En ja, Rees benoemt het wel, maar duikt er niet in. Hitler ging op zijn 24ste naar München, huurde een zolderkamer en verdiende zijn geld met het maken van schilderijtjes voor toeristen. Hij had geen echte vrienden en was eigenlijk een “weirdo”. Verder zat Hitler vol haat en vooroordelen en had hij immens veel zelfvertrouwen. Hoe kon zo’n jongeman miljoenen aanhangers krijgen? Precies: door de omstandigheden, en dat is waar Rees op focust. “In 1928 – Hitler was al zeven jaar leider van de NSDAP – kreeg zijn partij maar 2,6 procent van de stemmen. Meer dan 97 procent van de Duitsers wees Hitler af. Vijf jaar later was hij rijkskanselier! Het was niet Hitler die veranderde, maar de situatie: Duitsland kwam in een economische crisis na de beurscrash in New York, er was armoede, werkloosheid, de democratie faalde.” Hitler kon mensen het vertrouwen geven dat het goed zou komen.

De Tanslezing van Rees staat ook op You Tube: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gorbcDL1J0E

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)