Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hersenvocht toont voortekenen van Alzheimer

Bij mensen met (subjectieve) geheugenklachten zijn aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer te vinden in het hersenvocht. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Descripa-studie, een grootschalig Europees onderzoeksproject onder leiding van de Universiteit Maastricht. De bevindingen worden gepubliceerd in het julinummer van The Lancet Neurology.

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, des te effectiever de behandeling. Bij mensen met geheugenklachten die slecht presteren op tests en die dus al in een verder gevorderd stadium verkeren, was reeds aangetoond dat het hersenvocht voortekenen bevatte.

Voor deze studie werd het hersenvocht van 168 patiënten uit negen Europese geheugenklinieken en van 89 gezonde proefpersonen onderzocht. In de daarop volgende drie jaar werden hun cognitieve functies jaarlijks tegen het licht gehouden.

Een relativering is volgens projectmanager Pieter Jelle Visser op zijn plaats. “Voor artsen is het belangrijk om te beseffen dat mensen met afwijkingen in het hersenvocht nog lang stabiel kunnen blijven, en dus niet direct als Alzheimerpatiënten beschouwd moeten worden.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)