Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nog geen UM-beleid rond Noortmanleerstoel

Robert Noortman, de overleden Maastrichtse kunsthandelaar en grondlegger van de wereldvermaarde kunstbeurs Tefaf, blijft de gemoederen bezighouden nu steeds meer berichten opduiken over een op zijn minst smoezelig verleden. Ook de Universiteit Maastricht heeft daarmee te maken: er is een Robert Noortmanleerstoel bij het Centre for Entrepreneurship, bekleed door prof. Jan Cobbenhagen. De UM, zo meldde het persbericht in 2007, "wil zijn ondernemende gedachtegoed graag behouden en een bijdrage leveren aan (...) ondernemerschap onder studenten en onderzoekers."

Noortman wordt ervan verdacht in 1987 een kunstroof uit zijn galerie aan het Vrijthof in scène te hebben gezet en vervolgens de verzekeringsgelden te hebben opgestreken. Onlangs zond KRO Reporter een documentaire over de man uit waarin dieper in zijn verleden werd gespit, en ook daar werden criminele antecedenten aangetroffen. Zo zou hij eind jaren zestig zeer nauwe banden met een bende brandkastkrakers hebben gehad. Dat vertelden althans verschillende oud-politiemensen. Noortman kreeg zelfs een veroordeling wegens mishandeling van twee politieagenten.

Al deze publiciteit heeft tot op heden niet tot stappen bij de UM geleid. Het college van bestuur hult zich in stilzwijgen, woordvoerder Jeanine Gregersen laat alleen weten dat nog “niet alle informatie om een zorgvuldige afweging te maken beschikbaar is. De universiteit beraadt zich”, zegt ze. Of er enig beleid is geformuleerd, bijvoorbeeld van wie men die informatie verwacht en op welk moment die wèl voldoende zal zijn om eventueel te beslissen de Noortmanleerstoel om te dopen; dat alles blijft onbeantwoord. De vraag is relevant omdat er geen justitieel onderzoek meer plaatsvindt en alleen de verzekeraars de vermoedelijk frauduleus verkregen verzekeringsgelden zullen willen terugvorderen via civiele procedures. Veel meer informatie dan wat er door journalistiek spitwerk naar boven komt, valt dus niet te verwachten.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)