Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onderhandeling mensa dreigt vast te lopen

De onderhandelingen over de privatisering van Unicatering zijn nagenoeg vastgelopen. Het college van bestuur heeft aan de werknemersvertegenwoordigers in het Lokaal Overleg laten weten dat men de zaak wil voorleggen aan de landelijke geschillencommissie als er geen overeenstemming over het Sociaal Plan kan worden bereikt. Daar ziet het inderdaad niet naar uit, zegt de voorzitter van de werknemersdelegatie in het Lokaal Overleg, Wilma Klinkhamer. Volgende week ontmoeten de partijen elkaar opnieuw.

Het college wil Unicatering overdoen aan een private cateraar. Een deel van het personeel (50-plus) blijft in dienst bij de UM en wordt gedetacheerd, een deel zal moeten overstappen, met een aflopende loongarantie voor een periode van acht jaar. Iedereen detacheren, wat voor het personeel een aanvaardbaarder plan zou zijn – liever heeft men helemaal geen outsourcing -, wil het college niet omdat daarmee de bezuinigingsdoelstelling in gevaar komt. Klinkhamer: “Wij vinden dat mensen er niet in rechtspositie op achteruit moeten gaan. Als je alleen maar naar het salaris kijkt: ook een aanvulling tot 100 procent van het huidige loon voor acht jaar is nog een verslechtering, want uitgangspunt is het niveau van dit moment. Daarna komt er niets meer bij, geen enkele periodiek, niets.” 

Ook het voorstel van het college om mensen die meteen vertrekken een afkoopsom te bieden (bij Unicatering wordt het een oprotpremie genoemd) vinden de werknemers niet acceptabel.

De secretaris van de dienstraad van het Facilitair Bedrijf, Roy van Kessel, heeft de laatste vergadering van Lokaal Overleg met het college bijgewoond. De opstelling van het college noemt hij “bijna hardvochtig. Het gaat daar over getallen, niet over mensen. En men heeft ons nog altijd niet duidelijk kunnen maken wat die outsourcing nu gaat opleveren.”

Gisteren heeft de studentenpartij Dope de uitkomsten van een enquête onder studenten over de privatisering tijdens de vergadering van de universiteitsraad aan het college van bestuur aangeboden. De grote meerderheid is tegen.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)