Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Raad van toezicht: financiën oké, behalve bij Governance

De economische crisis is in de eerste helft van dit jaar grotendeels aan de Universiteit Maastricht voorbij gegaan. Dat schrijft de raad van toezicht in een ‘korte update financiële positie UM’ die nu bij de universiteitsraad ligt. De toezichthouders zijn gematigd optimistisch over de nabije toekomst.

De UM kent nauwelijks daling van inkomsten, kosten worden goed in de hand gehouden. Doordat er dit jaar minder personeel is aangenomen en ook door eerdere bezuinigingen op instigatie van diezelfde raad van toezicht “zal bij een ongewijzigde situatie het resultaat over 2009 beduidend minder negatief zijn dan begroot”, heet het.

Dat wil niet zeggen dat de universiteit niet alert moet zijn. Hoewel in tijden van crisis de studentenaantallen juist groeien – de arbeidsmarkt zit immers op slot – en er geen aanwijzingen zijn dat de overheid op de universiteiten zal bezuinigen, schuilt het gevaar in de financiering van het onderzoek, met name in de zogeheten derde geldstroom. Bedrijven zijn in deze tijd beduidend terughoudender of trekken zich zelfs terug uit het onderzoek, merkt de raad op.

Wat betreft de bezuinigingen die in januari door de raad van toezicht zelf werden verordonneerd om in ieder geval enigszins voorbereid te zijn op de crisis: die worden allemaal gerealiseerd, is de verwachting. Allen de School of Governance valt buiten de boot. Haar begroting 2009 kende een tekort van 1,5 miljoen en werd door het college afgekeurd en op nul gezet. Een team onder leiding van interim-bestuurder prof. Huub Spoormans heeft een analyse gemaakt die nog niet is vrijgegeven, op de conclusie na: onder de huidige omstandigheden valt geen betere begroting te maken. Het tekort zal nu “in de buurt van de eerste prognose uitkomen”, schrijft de raad van toezicht. Spoormans is inmiddels aan het werk gezet om scenario’s te bedenken die wel naar een gezonde financiële situatie leiden. Bij de School verwacht men dat de zaak nu “over de zomer heen wordt getild”, zoals de wetenschappelijk directeur Chris de Neubourg het uitdrukt.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)