Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nog steeds urgent

Moke staat op 16 november in de Nieuwe Nor in Heerlen. Ik kijk eens op mijn iPod en ontdek dat ik hun vorige album (The Long & Dangerous Sea) vier keer heb geluisterd sinds ik het er in 2010 op gezet heb. Het probleem met Moke is dat de band één goed liedje (This Plan) heeft, en dat staat op hun eerste plaat. De rest van hun muziek kan eigenlijk op een schokschouder rekenen van mijn kant. Ik heb ze één keer live gezien in een dampende, uitverkochte Muziekgieterij (O Muziekgieterij, fijn poppodium van Maastricht, wat ontzettend jammer dat je ter ziele bent, maar wat een fijne tijd hebben we samen gehad), en wat me is bijgebleven: wat is dit degelijk. Het zit goed in elkaar, maar het doet me niets. Mechanische precisie, ambachtslieden, misschien leggen ze er hun hart en ziel wel in, maar bij mij komt het niet aan. Vrij naar Youp van ’t Hek: maar ik wil helemaal niks over Moke zeggen.

Dat brengt me wel in een moeilijke positie: ik schrijf dit stukje omdat ik wil dat mensen de deur uitgaan, dingen gaan zien en horen, en niet alleen maar zitten te klagen dat het muziekaanbod in Maastricht en omstreken diepe droefenis is. En het is een grote band, zeker voor Nederlandse begrippen. Maar groot is niet noodzakelijkerwijs goed, zie Rieu die komende zomer met zijn McKlassiek weer vier keer het Vrijthof vol laat lopen.

Daarom: morgen (2 november) staat in dezelfde zaal de band Drive Like Maria, vele malen minder bekend dan Moke. Er zullen naar waarschijnlijkheid dus nog wel kaarten zijn. Fijne band van Belgen en Nederlanders, beetje een bluesig stonergeluid à la de Staat en Queens of the Stone Age, iets minder donker, met de roots wat meer in de klassieke rock. Vorig jaar openden ze nog voor AC/DC in de ArenA. Op hun nieuwe, gelijknamige album lijken ze een iets minder rauwe sound te hebben omarmd, het is nog steeds urgent, wat hoekiger en strakker, maar het dendert niet meer altijd door muren heen. Toch kun je verwachten dat live alle knoppen weer op 11 gaan, en het oude materiaal zal ongetwijfeld ook uit de kast worden getrokken. Ha, lekker.

Jeroen Postma

 

 

Drive Like Maria in Nieuwe Nor, 2 nov. Kaarten kopen op www.nieuwenor.nl; studenten €10,- 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)