Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Afgestudeerden missen moreel kompas”

Een derde van de bedrijven vindt dat starters te weinig besef hebben van normen en waarden. Dat blijkt uit onderzoek door accountantsorganisatie KMPG. Ethische vorming is de verantwoordelijkheid van universiteiten en hogescholen, vinden de bedrijven.

Volgens het bedrijfsleven laten veel toekomstige bestuurders zich meeslepen door een flitsende carrière, status en inkomen. Het zou starters vaak ontbreken aan respect en verantwoordelijkheidsgevoel. Veertig procent van de ondernemingen zegt in de afgelopen twee jaar zelfs een jonge medewerker te hebben ontslagen vanwege een gebrek aan ethisch besef.

Morele vorming is de taak van hogescholen en universiteiten, zegt 90 procent van de tweehonderd ondernemingen die aan het onderzoek deelnamen. Slechts de helft van de Nederlandse bedrijven vindt dat instellingen voldoende aandacht besteden aan normen en waarden. Een derde klaagt over het ethisch besef van afgestudeerden. De Maastrichtse collegevoorzitter Jo Ritzen zei onlangs, tijdens de opening van het academisch jaar, nog dat de UM een bijdrage moet leveren aan “nieuw leiderschap”, ofwel de leiders van de toekomst voldoende ethische bagage mee moet geven.

HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra is geschokt door de resultaten van het onderzoek, maar vindt ook dat bedrijven de hand in eigen boezem moeten steken. In het Nederlands Dagblad zegt Terpstra: “Ik vraag me af of normbesef wel zo hoog op de agenda staat bij bedrijven, als de bedrijven zelf mensen moeten ontslaan die de regels overtreden. Hoe kan het dan dat deze afgestudeerden wel binnen zijn gekomen in het bedrijf?”

 

HOP, Ianthe Bato

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)