Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

90 miljoen voor topwetenschap

Het kabinet heeft in totaal negentig miljoen euro toegekend aan vier wetenschappelijke topprojecten. Het bedrag komt uit de aardgasbaten – de zogenoemde FES-gelden – en gaat naar hersenonderzoek, biodiversiteit, kernfusie en een snel computernetwerk.

De overheid steekt 30 miljoen in de oprichting van een nationaal centrum voor biodiversiteit, een gezamenlijk project van de universiteiten van Amsterdam (UvA), Leiden en Wageningen. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie krijgt 20 miljoen voor fundamenteel en toegepast hersenonderzoek. SURFnet ontvangt 32 miljoen voor het upgraden van het netwerk voor onderzoeksinstellingen. Tot slot investeert het kabinet nog 8 miljoen in het kernfusieproject ITER-NL2.

“Het zijn stuk voor stuk initiatieven die laten zien dat Nederland volop meedraait in de internationale wetenschappelijke top,” schrijft Plasterk op de website van zijn ministerie. “Dit geld is goed besteed!”

In het verleden was er veel kritiek op de toekenning van de FES-gelden. De overheid zou de miljarden in achterkamertjes verdelen, en mede door de schommelende opbrengsten zat er volgens sommigen geen lijn in de investeringen. Het kabinet erkent de problemen rond de verdeling van de FES-gelden en heeft een wetsvoorstel klaar dat voor meer duidelijkheid en stabiliteit moet zorgen. De grote spelers in het Nederlands onderzoek – KNAW, VSNU, NWO, TNO, AcTI-nl, NFU en AWT – hebben daar recentelijk op gereageerd.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)