Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kentucky Fried Chicken

Film: Killer Joe

Het verhaal van Killer Joe: Chris (Emile Hirsch) heeft zich met een drugsdeal in de nesten gewerkt en heeft snel geld nodig. Hij besluit om zijn moeder te laten omleggen, met als doel het geld van de levensverzekering op te strijken. Voor het vuile werk wordt Killer Joe (Matthew McConaughey) geëngageerd, een sadistische Texaanse sheriff die bijklust als huurmoordenaar. De deal lijkt af te ketsen als Joe betaling vooraf vereist, maar gelukkig blijkt Joe genoegen te nemen met Chris’ maagdelijke zusje Dottie (Juno Temple) als vleselijk onderpand.

Zo goed als Killer Joe zal de nieuwe Tarantino niet worden, want:

- Regisseur William Friedkin schreef met The Exorcist en The French Connection twee seventiesklassiekers op zijn naam. Na het geflopte Sorcerer (1977) deemsterde hij weg. Inmiddels is hij 77 jaar oud, maar met het hondsbrutale en zwartkomische Killer Joe maakt hij onverwacht een comeback. We dalen diep af in de geperverteerde, gewelddadige wereld van een Texaans trailer trash gezin. De laatste trends op het terrein van de schaamhaarmode zijn hier overduidelijk nog niet doorgedrongen. Friedkin zelf verzet zich trouwens tegen adjectieven als ‘pervers’ en ‘gewelddadig’. Hij noemt zijn film een moderne versie van Assepoester, hetgeen vooral bewijst dat zijn zieke geest nog volkomen intact is.

- Killer Joe zal ongetwijfeld met Tarantino vergeleken worden, maar de film is eigenlijk nauwer verwant aan de film noirs van de gebroeders Coen, over kleyne luyden die met een dubieus plan hun eigen ondergang bezegelen.

- Matthew McConaughey ontworstelt zich aan zijn imago van inhoudsloze sjoene jong en zorgt ervoor dat Killer Joe de filmgeschiedenis ingaat als de meest sinistere schurk sinds Frank Booth (Dennis Hopper) in Blue Velvet.

Weerzinwekkende, immorele troep, want:

- Het shock value-gehalte van de film wordt soms wat al te gretig opgevoerd.

Het salomonsoordeel: Een gitzwarte komedie voor de verdorven mens (m/v). Weerzinwekkend, maar dan wel op zo’n manier dat je na afloop met een gelukzalige grijns op je bakkes de bioscoopzaal verlaat. Toch nog één waarschuwing vooraf: na het zien van Killer Joe zul je nimmer meer de Kentucky Fried Chicken op de Markt passeren zonder aan orale seks te denken.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)