Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

SBE: rood staan en toch investeren

SBE: rood staan en toch investeren

Faculteitsraad keurt begroting SBE goed

Het college van bestuur eist van alle faculteiten een begroting die break even is, maar dat gaat de School of Business and Economics (SBE) niet redden. De economen komen op een budget van een kleine veertig miljoen 390 duizend tekort in 2013. Desondanks vindt SBE het cruciaal om een half miljoen te investeren in onderwijs en onderzoek.

Het college van bestuur heeft de begroting afgelopen dinsdag goedgekeurd maar houdt de extra investeringen nog in beraad, zegt directeur Edward Peters afgelopen maandag tegen de leden van de faculteitsraad. Uitsluitsel volgt tegen het einde van het jaar. Dan is duidelijk of de rijksbijdrage stijgt als gevolg van het schrappen van de langstudeerdersboete.

“De School of Business and Economics wil investeren”, zegt directeur Edward Peters, “omdat we de afgelopen jaren veel concessies hebben moeten doen onder druk van de bezuinigingen. We hebben de onderwijsgroepen vergroot naar 14 studenten, maar we zouden die maatregel het liefst willen terugdraaien. Bovendien is het aantal nieuwkomers flink gegroeid waardoor de beschikbaarheid van onderwijsruimtes en staf is gedaald. Verder willen we ook op het vlak van onderzoek en regionale ontwikkeling aan de maat blijven. Stilstand is achteruitgang.”

De faculteit heeft ondertussen een berg spaargeld van tien miljoen maar mag die reserves niet aanspreken. Het college van bestuur kiest voor zekerheid in tijden van crisis. Het leidde niettemin tot onbegrip op de departementen van SBE. “Geld is niet om op te potten maar om onderwijs en onderzoek verder te brengen.”

Het begrotingsgat van 390 duizend euro is het gevolg van een aantal tegenvallers die SBE volgend jaar incasseert. De extra overheidssubsidie voor jonge universiteiten (de zogeheten alpha-gamma onderzoeksportfoliomiddelen) - twee miljoen per jaar voor SBE - eindigt volgend jaar. En de rijksbijdrage, de eerste geldstroom, valt een miljoen lager uit dan gepland. Dat komt onder meer door een tegenvallend aantal proefschriften.

Daar staat tegenover dat de economen in de afgelopen jaren meer NWO-subsidies in de wacht hebben gesleept en meer opdrachten van het bedrijfsleven hebben binnengehaald. Ging het in 2006 in totaal om een bedrag van 4,5 miljoen euro, in 2012 komt dat neer op 10 miljoen.

Verder profiteert SBE van maatregelen die vorig jaar al zijn genomen. De school heeft tijdelijke contracten niet verlengd waardoor het faculteitsbureau is afgeslankt van 70 naar 63 arbeidsplaatsen. Bovendien hebben de economen het phd-programma veranderd van een 1+4 in een 2+3 model. Dat betekent dat promovendi eerst een tweejarige (bekostigde) researchmaster volgen en daarna een driejarig promotietraject. Het voordeel voor de faculteit: één jaar minder loonkosten.

De vooruitzichten voor de jaren vanaf 2014 lijken rooskleurig. Vanaf dan verwacht SBE een overschot van circa anderhalf miljoen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)