Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Indringende beelden

Indringende beelden

“Zijn er fotografen in the house?” Erik de Kruijf bekijkt het twintigtal bezoekers dat hem braaf volgt door de expositieruimte van Centre Céramique. Iedereen schudt het hoofd. “Oh nou, dat zul je altijd zien”, zegt De Kruijf lachend. “Dat maakt niet uit, we gaan het gewoon over deze beelden hebben.”  

Wat krijg je als je de beste persfotografie van één jaar bij elkaar gooit? De tentoonstelling van de World Press Photo die jaarlijks neerstrijkt in Centre Céramique. De organisatie selecteert de beste persfoto’s met als doel persvrijheid te promoten. In 2011 barstte de Arabische Lente los, werd Japan getroffen door een tsunami en een aardbeving en ging de drugsoorlog in Mexico onverminderd door. Dat zijn geen foto’s voor mensen met een zwakke maag. Standaard debat: moet je dit laten zien? Ja, daar zijn De Kruijf en de bezoekers zijn het over eens; fotografen kunnen onrecht en geweld aan de kaak stellen.  

De beste foto van World Press 2012 is het inmiddels bekende beeld van een in boerka gehulde vrouw die haar tienerzoon vasthoudt. Hij raakte gewond tijdens protesten in Jemen. Het is een dramatisch beeld, maar zou bewerkt zijn. “Op een andere tentoonstelling kwam een man naar me toe die dacht dat de vrouw te jong was om moeder te zijn. Dat zag hij aan haar ontblote pols”, vertelt De Kruijf. Een bezoekster rekent het snel uit: “In de Arabische landen trouwen vrouwen heel jong. Haar zoon is net 18; kan prima.”

World Press bevat niet alleen gruwelijke beelden. Er valt ook wel eens wat te lachen, bijvoorbeeld om de serie van de Nederlander Rob Hornstra, die karaoke-performers portretteerde in een Russische bar. De foto’s in de categorie Dagelijks Leven laten ontroerende momenten zien in huwelijken en gezinnen. En bijna net zo indringend als de foto’s van geweld zijn de portretseries. Ton Koene won met zijn foto’s de tweede prijs in die categorie. Hij portretteerde Afghanen uit Kunduz die door Nederlandse militairen worden opgeleid tot politieman. “Koene is in Maastricht geboren”, weet een dame van Céramique. “Dan is deze fotograaf van jullie”, zegt De Kruijf glunderend.

Lisa Dupuy

De tentoonstelling van World Press is gratis te bezichtigen. Op 18 november geeft Ton Koene een lezing in Centre Céramique.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)