Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een andere waarheid

Een andere waarheid

Verplichte literatuur

Wie: Jan Smits, professor European Private Law

Boek: De vreemdeling, Albert Camus

Voor wie: rechtenstudenten

“Ik kocht dit boek in 1986, toen ik achttien was. Mijn exemplaar ligt helemaal uit elkaar. Het is een dun boekje, in makkelijk Frans, korte zinnen. Je kunt het in een middag of avond lezen.

“Het verhaal speelt zich af in Algerije, in de tijd dat het nog een kolonie van Frankrijk was. De hoofdpersoon, meneer Meursault, is een pied-noir – een Fransman die in Afrika woont. Hij begaat een moord op wat in het boek ‘een Arabier’ wordt genoemd. Eigenlijk is dat heel gek, want de vermoorde man is een Algerijn; een autochtoon dus.

“Het eerste gedeelte van het boek gaat over de moord. Meursault komt in een ruzie terecht op het strand. Hij voelt zich niet goed; het is heel heet en zijn moeder is de dag ervoor overleden. Wanneer hij wordt bedreigt schiet hij de man neer. Het tweede gedeelte gaat over het proces. Meursault weigert zich te verdedigen. Hij voelt zich niet schuldig. Volgens hem wordt hij niet veroordeeld omdat hij een moord heeft gepleegd, maar omdat hij niet past binnen de maatschappij. Hij huilde niet op zijn moeders begrafenis, toont geen berouw en gelooft niet in God. Dat maakt hem een vreemdeling.   

“Meursault is een buitenstaander, alleen tegen de wereld. Zijn normen zijn niet dezelfde als de heersende groepsnormen, hij houdt er een andere waarheid op na. Ik probeer mijn studenten altijd mee te geven dat er niet één waarheid is, ook niet in het recht. Het recht is een resultaat van de groepsnormen op dat moment. Het is goed om af en toe de heersende normen in twijfel te trekken. Hoe zou iets anders kunnen en waarom? De ene waarheid is niet beter of slechter dan de andere. De vraag is: kun je de redenen van deze man rechtvaardigen? Probeer dat te doen, ook als je het niet met hem eens bent.

“Het leuke aan literatuur is dat je over alternatieve opvattingen kunt lezen. Die afwijkende opvattingen vind je ook in de muziek terug. Bijvoorbeeld in het lied Ain’t Got No (I Got Life) van Nina Simone. Het gaat over wat ze allemaal niet heeft. Een huis, een auto, veel kleren. Dingen die volgens de heersende visie belangrijk zijn. Vervolgens zingt ze over wat ze wél heeft; haar ogen, oren, stem, haar leven.

“Dat zet aan het denken. Het doet je beseffen dat wat belangrijk is relatief is. Het hangt af van de persoon, de tijd en de omstandigheden.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)