Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Grote Risico’s

Grote Risico’s

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik vond het eigenlijk wel een mooi idee, die rechters in Italië die een stelletje seismologen naar de gevangenis verwezen omdat ze de aardbeving die het halve stadje l’Aquila platlegde en honderden doden veroorzaakte, niet hadden zien aankomen. Omdat ze hadden gezegd dat de mensen rustig konden gaan slapen. Of een wijntje drinken met wat olijfjes erbij. Ja, de aarde was natuurlijk wel wat onrustig met al die kleine schokken maar dat wilde allerminst zeggen dat er een grote aankwam. Bovendien, zoiets kon je toch nooit met zekerheid voorspellen? Dat was nou eenmaal wetenschap. Ha, dat laatste vond de rechter een slap excuus. Zo kon iederéén wel wetenschap bedrijven. Veel geld krijgen van de staat en als puntje bij paaltje komt heeft de gewone man er helemaal niks aan. De gewone man drinkt een wijntje en krijgt vervolgens zijn huis op zijn hoofd. Dat wil je niet. En let wel, de heren waren lid van de Commissie voor de Grote Risico’s! Dat schept verantwoordelijkheden. Nee, dat komt niet uit een Bommelstrip, ook niet uit Kafka of Monty Python, zoiets verzin je niet.

Inspirerend dus, die Italianen. Sinds ze Berlusconi aan de kant hebben geschoven komen er weer goede ideeën uit het zuiden. Zo goed dat wij er ons voordeel mee kunnen doen. Hier aan de UM, en misschien ook wel in wijdere kringen. Hoe? Om te beginnen door ook hier een Commissie voor de Grote Risico’s in te stellen. Als die er was geweest, tjee, hoe anders zou de recente geschiedenis dan zijn verlopen? Ik filosofeer een beetje in het wilde weg: zouden ze dan een oud-minister van Onderwijs benoemd hebben tot hoogste UM-baas? En was ooit de firma SAP ingehuurd om dat vermaledijde MUSL in te voeren? Of was Us Jungske dan al lang teruggefloten?

Ik bedoel maar.

De volgende stap: onderzoekers, in welk vakgebied ook, die zich aan voorspellingen wagen worden erop afgerekend. In de medische wereld is dat erg overzichtelijk. Voorspelt iemand dat het eten van pindakaas de mens behoedt voor groene staar zodat jij een pindakaasgrootverbruiker wordt maar dan blijkt dat je steeds grotere potten moet kopen om ze nog te kunnen zien omdat je – jawel -  groene staar krijgt, wat dan? Toch zeker zes maanden onvoorwaardelijk, niet? En als er dooien vallen het dubbele, minimaal.

Ik vind ook dat het niet doen van voorspellingen strafbaar moet zijn als er alsnog erge dingen gebeuren. De economen die de huizen/banken/eurocrisis niet aan zagen komen? Hup, sluit de halve Tongersestraat maar en zet een paar hooggeleerde economen daarbuiten bij d’Artagnan tegen de oude stadsmuur om ze even duchtig te laten schrikken. Daarna alsnog het cachot in.

Maar ho, we gaan ons natuurlijk niet beperken tot wetenschappers! Er rust een zo mogelijk nog grotere verantwoordelijkheid op de schouders van onze hoge bestuurders, onze decanen, ons College van Bestuur. Dat schrijft maar van alles en ook nog ongestraft in Strategische Programma’s, in Leadinginlearning-nota’s, in Prestatieafspraken, dat roept van alles bij de opening van een academisch jaar, en wat komt er van terecht? We zouden bij de topzoveel van Europa komen, van de wereld zelfs, we gingen topstudenten aantrekken, we gingen ieders talent bevorderen, we gingen China, India en Turkije veroveren…, ik word al moe als ik dit opschrijf. Daarom, voortaan voor elke loze voorspelling: achttien maanden met aftrek van voorarrest. Dat zal ze leren. En wij kunnen weer aan het werk.

 

Uw roddelkont, Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)