Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vaardigheden

Vaardigheden

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Niets is zo bepalend voor een studie aan de Universiteit Maastricht als het PGO. Vaste rollen, brainstormen, leerdoelen opstellen en dan thuis op ‘jacht’ naar het antwoord om de volgende onderwijsgroep bij elkaar te komen voor de nabespreking. Je leert samenwerken en problemen op te lossen in groepsverband. Dat kunnen wij blijkbaar beter dan de rest van de Nederlandse studenten, geen wonder dat al die werkgevers in de rij staan om ons een baan aan te bieden.

Een aantal weken geleden kregen we met ons huis de kans om deze vaardigheden in de praktijk te brengen. We hadden een kat en die was hoogzwanger. Een ongelukje. Gewoon aan komen lopen en in een kartonnen doosje gaan zitten. Mijn taak als nestor van het huis neem ik altijd heel serieus dus ik had meteen verschillende taken onder mijn medebewoners verdeeld. De kat zou het aan niets ontbreken, als een geoliede machine zouden wij met z’n allen dit probleem aanpakken.

Het was negen uur ‘s ochtends toen ik gekrijs uit de keuken hoorde. “Dat beest gaat bevallen!” riep een van mijn huisgenootjes. En meteen was er blinde paniek. Een huisgenootje begon meteen te huilen, wat ik nogal overdreven vond. De ander riep iets over de verwarming en de derde wilde de dierenambulance bellen.

Eigenlijk is het raar dat iedereen verwacht dat er bij nood aan de man altijd wel een leider opstaat, en dat de hele groep dan precies weet wat er te doen valt. Komt vast door al die actiefilms. Volgens het PGO zou ik nu de leiding moeten nemen, de groep in het gareel brengen. Ik deed niets, net als mijn medebewoners.

“Er moet water gekookt worden!” krijste huisgenootje nummer vier. Ook dit moet iets uit films zijn, want we hadden geen idee wat we vervolgens met dat kokende water aan moesten. Maar zij had in ieder geval een taak.

Na uren paniekerig niets doen zaten we uiteindelijk vertederd rond de kartonnen doos tegen een nestje met drie babypoesjes te koeren. Onze bijdrage aan dit wonder van Moeder Natuur? Helemaal niets. De kat deed het helemaal zelf en had geen probleemstelling of nabespreking nodig.

AMoraal

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)