Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bij Mart Smeets aan tafel

Je hebt van die mensen van wie je de naam googlet en er vervolgens van-alles-wat op het scherm verschijnt. Een publicatie waar aan meegeschreven is, iets van de heemkundevereniging waar betrokkene een tijdje penningmeester was. Maar bij Peter Res (31) zijn de eerste hits een en al Peter Res zelf: zijn eigen bedrijf met een eigen site, PR sportvoedingsadvies. Dat PR kan dus gerust ook voor Publieke Relaties staan, want dat doet hij kennelijk goed. Deze zomer zat hij nog bij Mart Smeets aan tafel tijdens de Tour, en op zijn site barst het van de pop-ups met wervende teksten. Zoals die van T-Mobile Cycling 2007: “We were looking for a sports nutrition freak… and found Peter!”

De freak zit tegenwoordig bij een andere wielerploeg, de Rabobank, maar vooral bij bewegingswetenschappen, waar hij promotieonderzoek doet naar ‘eiwitmetabolisme en nachtelijk herstel’.

Van huis uit is Res een hardloper, in zijn Wageningse studietijd en ook daarna nog hoorde hij bij de landelijke top tien op de lange afstanden, maar na een tijdje vond hij het mooi geweest. Het werd tijd om naast het in 2006 begonnen adviesbedrijfje de wetenschappelijke basis voor zijn werk te verstevigen. Promoveren blijkt echter een aanslag op zijn geduld. “Ik moet met proefpersonen werken en voordat zo’n aanvraag door de medisch-ethische commissie is, tjonge; ik ben bijna een jaar bezig en heb nog geen enkel experiment kunnen doen.” Gelukkig heeft hij zijn lopers, wielrenners en tegenwoordig ook voetballers nog. Sinds een maandje geeft hij voedingsadviezen aan de selectie van Feyenoord. “Ja, er zit wel verschil tussen wielrenners en voetballers. Het maakt uit of je een duursport doet of een spelsport. Bij een duursport ga je per definitie door tot de uitputting, bij voetbal niet. Daar moet je goed je krachten verdelen en zorgen dat je in de tweede helft nog genoeg energie hebt om die goal te maken. Koolhydraten binnenkrijgen tijdens de inspanning, daar gaat het om. Ze zullen vaker in dode momenten even naar de kant moeten om bij te tanken.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)