Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Numerus fixus psychologie: 400

De faculteit psychologie en neurowetenschappen wil voor komend studiejaar een numerus fixus van 400 voor de bacheloropleiding. Zo hoopt ze de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden. Afgelopen september zijn er ongeveer 450 eerstejaars begonnen.

“Wij willen klein blijven”, legt decaan Bernadette Jansma uit. En klein is wat haar betreft een jaarlijkse instroom van maximaal 400 eerstejaars. “Zo komt de kwaliteit van de opleiding niet in gedrang.”

Zonder studentenstop zal de faculteit verder uitdijen. In Nederland is de belangstelling voor de studie opnieuw gestegen en ook de populariteit in Duitsland voor een Maastrichtse psychologiestudie is onverminderd groot. Die zal nog groter worden, zo vermoeden de psychologen, nu verschillende Duitse deelstaten de komende jaren dubbele lichtingen eindexamenkandidaten gaan afleveren. Dit als gevolg van een verkorting van de Abitur ofwel de Duitse vwo-opleiding.

Ook wat betreft beschikbare onderwijsruimten en de belasting van het bureau onderwijs, heeft de faculteit haar grens bereikt, vindt Jansma. Bovendien is het voor de financiering van de faculteit verstandig om een pas op de plaats te maken. “Wij groeien nog steeds, maar we moeten die groei zelf voorfinancieren, het overheidsgeld volgt later. Hoe harder je groeit, des te meer je zelf moet voorfinancieren.” Gevolg is dat de begroting voor 2010 in de rode cijfers is beland. “Wij willen daarom nu consolideren als het gaat om de bachelors. We willen wel groeien qua masteraantallen.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)