Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vijftig nieuwe buitenlandse dependances

Sinds september 2006 zijn er wereldwijd 49 buitenlandse dependances van instellingen voor hoger onderwijs bijgekomen, blijkt uit een recent rapport van de Observatory on Borderless Higher Education. In totaal zijn er nu zeker 162.

Zo kunnen Zuid-Koreanen sinds 2007 in eigen land de hbo-master shipping and transport van het Rotterdamse Scheepvaart- en Transport College volgen, in het stadje Gwangyang. Stenden Hogeschool is al langer actief in het buitenland, met vestigingen in Qatar, Thailand en Zuid-Afrika. En in Nigeria heb je de Business School Netherlands.

Maar Nederland is slechts een kleintje in de wereld van de ‘international branch campuses’. Verreweg de meeste dependances, bijna tachtig, zijn van Amerikaanse instellingen, zoals Webster University in Leiden. Op grote afstand volgen Australië (14), het Verenigd Koninkrijk (13), Frankrijk en India (beide 11).

De Verenigde Arabische Emiraten zijn ook belangrijk, maar dan als gastland. Zij huisvesten een kwart van alle dependances. Het rapport meldt dan ook dat de concurrentie tussen de instellingen daar groot is. Hetzelfde geldt voor Singapore, dat plaats biedt aan twaalf ‘campussen’. De gastlanden worden ook kritischer, en bieden soms alleen nog plaats aan gerenommeerde instellingen.

Sommige landen, zoals Bahrein, Hong Kong, Maleisië en Zuid-Korea werken aan ‘international higher education hubs’ en blijven daarom interessant voor universiteiten met buitenlandplannen. Maar, zo wordt in het rapport gesteld, het is onwaarschijnlijk dat er een wildgroei ontstaat van zulke projecten. Er zijn namelijk goede alternatieven, zoals het aanbieden van opleidingen samen met buitenlandse partnerinstellingen. Bovendien: aan buitenlandse dependances kleven kosten en risico’s, zeker in tijden van economische crisis.

 

HOP, Jochem Lybaart

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)