Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

EU wil meer vrouwelijke professoren aan universiteiten

Het is nog altijd slecht gesteld met het percentage vrouwen in de Nederlandse wetenschap. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie die de achterstand van vrouwen wil wegwerken.

Het is bekend dat Nederland weinig vrouwelijke hoogleraren telt. De nieuwe data bevestigen dat. In 2007 was slechts 11 procent van alle professoren vrouw. Aan de Universiteit Maastricht is op dit moment 12 procent vrouw. Er zijn maar een paar landen die daar onder blijven: Malta, Luxemburg, Cyprus, Ierland en Griekenland.

De data over Ierland zijn opvallend. Eerder stond in de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren vermeld dat Ierland juist verreweg de meeste vrouwelijke hoogleraren van Europa zou hebben. De makers waren niet bereikbaar om dit verschil te verklaren. Het verandert overigens weinig aan de conclusie dat Nederland binnen Europa achterloopt.

De meeste landen hebben ook naar verhouding veel meer universitaire hoofddocenten (‘associate professors’) van het vrouwelijke geslacht. In dat rijtje staat Nederland samen met Duitsland helemaal onderaan. Duitsland is overigens ook geen walhalla voor vrouwelijke wetenschappers: daar was het aantal vrouwelijke professoren in 2007 slechts 12 procent.

Er is ook goed nieuws. Het ‘glazen plafond’ is in heel Europa dunner geworden, ook in Nederland. Aan de Nederlandse universiteiten zouden eigenlijk 2,1 keer zoveel vrouwen een leerstoel moeten bezetten, gezien het totale aantal vrouwelijke academici. Drie jaar eerder was dat getal nog 2,3. In heel Europa is de ondervertegenwoordiging gedaald van een factor 2,0 naar 1,8.

Maar als de politiek er niets aan doet, zal het nog decennia duren voor de kloof tussen de seksen overbrugd is, schrijven de onderzoekers. Ze pleiten voor een goede vertegenwoordiging van vrouwen in sollicitatiecommissies en opperen zelfs dat er misschien quota moeten worden ingevoerd.

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)