Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Optimisme en wilskracht in een schrijnend getto

“Je bent niemand en je wordt niemand.’’ Een moraal waar je liever niet mee wordt grootgebracht. Desondanks terugvechten en je eigen toekomst in handen nemen getuigt van wilskracht en moed. Iets wat de Afro-Amerikaanse tiener Precious zeker heeft.
Claireece Precious Jones (Gabourey Sidibe) is extreem dik. In een flatje in Harlem groeit ze op in een milieu van mishandeling en incest. Wanneer de film begint is ze zestien en voor de tweede keer in verwachting van haar vader. Haar moeder (rapper Mo’Nique), ook zwaarlijvig, slijt haar leven met rondhangen voor de tv en het misleiden van bijstandinstanties. ‘Degradatie’ naar het speciaal onderwijs blijkt Precious’ redding. Hier komt ze in aanraking met de maatschappelijk werkster Ms. Weiss (zangeres Mariah Carey) en lerares Ms. Rain (Paula Patton). Kalm en respectvol weet laatstgenoemde haar probleemklasje te stimuleren om het heft in eigen handen te nemen en problemen van zich af te schrijven in een dagboek. Het verhaal is gebaseerd op de bestseller Push van Sapphire. De verfilming Precious van regisseur Lee Daniel is meedogenloos, schokkend en bij vlagen ontroerend en grappig. Er wordt gesmeten met servies en een televisietoestel en gescholden met woorden waarvan de meeste mensen het bestaan niet zullen weten. Grappige momenten ontstaan vooral in de aanwezigheid van Precious’ nieuwe klasgenoten. Ontroerend zijn de dromen over een glansrijk leven in de spotlights, waarin Precious troost zoekt gedurende de moeilijkste momenten in haar leven.
De inbreng van coproducent Oprah Winfrey is duidelijk aanwezig. Met een haast onvoorstelbaar hard begin en een hoopvol einde, past de film prima in haar straatje. Wel erg karikaturaal is de omvang van de hoofdrolspeelster. Met vijftig procent minder lichaamsvet was het punt ook duidelijk geweest. De film bevat te veel clichés om realistisch te zijn, maar indrukwekkend is hij wel. Dit resulteerde dan ook in maar liefst drie prijzen op het Sundance Film Festival.
Geheel in Oprah’s stijl eindigt het verhaal hoopvol. Neem je toekomst in eigen handen. Op wilskracht kom je ver.

 

Anne Schepers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)