Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bijna 15.000 studenten aan UM

14.931 inschrijvingen. Dat aantal gaf de teller van de Universiteit Maastricht op 12 december 2009 aan. Een stijging van 13 procent ten opzichte van de laatste telling in 2008. Keihard is het cijfer niet, het kan nog stijgen, maar ook dalen.

De stijging zou onder meer kunnen komen van de 517 voorwaardelijk geaccepteerde studenten (nog geen collegegeld overgemaakt, of geen diploma ingeleverd, of geen pasfoto gestuurd) die nu niet zijn meegeteld. Ann Spaas, waarnemend directeur van het studentenservicecentrum, vermoedt dat een groot deel van deze groep onder de categorie ‘no show student’ valt en elders aan een studie is begonnen. Eind november blokkeerde de Universiteit Maastricht de UM-card van studenten die hun collegegeld niet hadden betaald. Mede door deze actie is het aantal voorlopig ingeschrevenen in drie weken gezakt van 816 naar 517.

Vergeleken met 2008 zijn er 13 procent meer studenten. Met een klein voorbehoud omdat de peildata (10 november 2008, 12 december 2009) niet gelijk zijn. Drie procent van de stijging komt op het conto van de bachelors, 27 procent op dat van de masters. Maar dat laatste cijfer is vertekend door de aankomende medici die pas sinds dit jaar allemaal in de bamastructuur zitten (voorheen zat nog in deel in het doctoraal en dat werd apart geregistreerd). Spaas: “Ik denk dat we op een totale stijging van rond de 10 procent uitkomen.”

Studenten met een Nederlands paspoort zijn nog steeds in de meerderheid aan de UM (rond de 8700), gevolgd door de Duitsers (rond de 4400) en de Belgen (bijna zeshonderd). De overige 1300 komt van elders in de wereld. De verdeling verschilt per faculteit. De Duitse studenten maken de meerderheid uit aan de School of Business and Economics (2072 Duitsers, 1628 Nederlanders, 143 Belgen, 373 elders) en de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen (902 Duitsers, 548 Nederlanders, 75 Belgen, 270 elders).

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)