Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waardering voor UM-studies in KeuzeGids daalt

Geen eerste plaats meer, zoals in 2008, maar een derde en zelfs een vierde plaats. Dat is het lot van de Maastrichtse bachelorstudies psychologie, moleculaire levenswetenschappen en economie, zo meldt de KeuzeGids Hoger Onderwijs 2010 deze week.

De top drie van beste ‘middelgrote’ universiteiten ziet er al een paar jaar hetzelfde uit: Wageningen op één, gevolgd door de Open Universiteit en de Universiteit Maastricht. Het rapportcijfer voor de UM is een 6,5 en dat is net zo hoog als het rapportcijfer van de beste brede universiteit, de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Het University College krijgt het hoogste cijfer van alle UM-studies. Maar die 7,2 is niet genoeg om in de categorie Colleges op nummer één te belanden. Die plaats is net als vorig jaar voor Utrecht met een 7,4. De studenten geneeskunde geven hun studie dit jaar een 7,0, goed voor een tweede plaats. Groningen is onbetwist koploper (7,6). Vorig jaar hadden de Maastrichtse medici meer lof (7,6) en waren de scores voor de faciliteiten en de voorbereiding op een baan hoger. Ook Groningen zakt dit jaar, maar minder (0,4).

De juristen (Nederlands recht en European Law School) klagen het meest. Meer dan een 4,2 hebben ze niet voor hun opleiding over; voor geen enkele categorie – denk aan groepsgrootte, contacturen, docenten, programma, organisatie – krijgt de faculteit een voldoende. Verzachtende omstandigheid: het gemopper is in bijna alle rechtenfaculteiten te horen, op die van de Open Universiteit na. De enige die een voldoende heeft gehaald. Heel wat beter luidt het oordeel over internationale bedrijfskunde, econometrie en kennistechnologie. Alledrie goed voor een eerste plaats. Al is er wel een minpuntje, econometrie haalde vorig jaar nog een 7,4, nu is dat cijfer gezakt naar een 6,8. European Studies haalt – in een groep van twee – ook de eerste plaats, maar “doet het (score 5,4, red.) niet goed”, aldus de KeuzeGids. Zo is de uitval in het eerste jaar groot. Cultuurwetenschappen staat op plek vier.

Economie – in 2008 op kop - duikelt naar een vierde plaats. Psychologie en moleculaire levenswetenschappen, in 2008 ook op het hoogste schavot, staan nu op een derde plaats. Ook gezondheidswetenschappen staat op drie, maar die opleiding komt van een vierde plaats en zit dus in de lift.

De redactie van de Keuzegids kijkt naar oordelen van studenten over onder andere het onderwijsprogramma, de docenten en de begeleiding. Ook is het belangrijk dat er geen massale uitval is in het eerste jaar en dat een behoorlijk deel van de studenten binnen vier jaar het bachelordiploma haalt. Verder kijkt de redactie of er genoeg ‘contact’ is tussen studenten en docenten en of dat in redelijk kleinschalige groepen plaatsvindt. Op basis van die gegevens constateren de auteurs dat kleinschaligheid en hoge eisen de sleutels zijn tot goed onderwijs: “Studenten blijken dat te waarderen en het leidt ook tot meer studiesucces.”

 

Riki Janssen/HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)