Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De laatste peuk van 2009

Ze is niet de enige die door het leven gaat als Eline Smit. Wie haar naam googlet krijgt talloze hits, maar slechts een klein deel slaat op de promovendus bij de Maastrichtse onderzoekschool Caphri. De eerste hit Minirokjes en strakke shirts zijn uit den boze klinkt haar bekend in de oren. “Dat was in het eerste jaar van mijn studie gezondheidswetenschappen. In 2003. Ik werd bij de ingang van de UNS 40 aangesproken door een journalist van Observant en een paar modestudenten. Zij onderzochten de modegevoeligheid van de Maastrichtse student.” Smit, toen gehuld in zwart-geel gestreept truitje, een kort jeans rokje met donkere panty en hoge veterschoenen, werd als “opvallend hip” betiteld. Ze grinnikt als ze dat hoort. “Ik was toen niet bewust met de laatste mode bezig en nu nog steeds niet.”

Iets verder op de googlepagina gaat het over een persoonlijk advies bij het stoppen met roken. Ja, die hit hoort - in tegenstelling tot het reisblog en een nominatie voor een prijs - ook bij deze Eline Smit. “Dat is onderdeel van mijn promotieonderzoek. Wij geven gratis online advies aan mensen die willen stoppen met roken. Zij moeten daarvoor eerst een vragenlijst invullen en bijvoorbeeld vertellen wanneer het heel moeilijk is om niet te roken. Wij geven dan tips. Wie altijd een sigaret neemt bij het kopje koffie na het eten zou zijn patroon kunnen doorbreken. Ga eerst afwassen en neem dan pas koffie. En wie altijd in de pauzes met collega’s een sigaretje aanstak, kan misschien beter met niet-rokende collega’s een blokje omgaan.”

Haar site www.persoonlijkstopadvies.nl is sinds een week online en is toegankelijk voor iedereen, zegt Smit. “Eerder Maastrichts onderzoek toonde al aan dat eenmalige raad werkt: ongeveer 20 procent van de mensen was na zes maanden nog steeds rookvrij. We geven gedurende een jaar advies op maat. Ik verwacht dat dit nog beter werkt. Het Trimbos Instituut heeft een soortgelijk onderzoek gedaan met alcoholverslaafden. De resultaten zijn erg hoopgevend.” Moet dan iedereen die overweegt op 31 december 2009 zijn laatste peuk te roken, naar haar site surfen? Ze lacht: “Als dat zou kunnen, graag.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)