Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eenzaam Ierland

Een nogal excentriek meisje uit Amsterdam (Lotte Verbeek) ontvlucht het leven van alledag en gaat op zoek naar eenzaamheid. Die vindt ze in het prachtige landschap van Ierland waar ze, slechts in het bezit van een tentje en een kleine rugzak, een zwervend bestaan leidt. Tot op het moment dat ze in contact komt met een weduwnaar (Stephen Rea) die zijn dagen slijt in een idyllisch huisje, afgesloten van de bewoonde wereld. Hij vraagt haar voor hem te komen werken, in ruil voor eten. Ze gaat akkoord, maar wel onder één voorwaarde: geen persoonlijke vragen. De twee raken geïntrigeerd door elkaar. Onvermijdelijk wordt de overeenkomst geschonden, maar wie zet de eerste stap?

De film Nothing Personal is een Iers/Nederlandse productie van debuterend regisseur Urszula Antoniak die ook het scenario schreef. Zij koos voor het ongerepte Ierse platteland dat uitermate geschikt blijkt als decor voor mensen die kiezen voor een leven in isolement. Menig kluizenaar zou er een moord voor doen.

Antoniak filmt slechts de handelingen en geeft geen aanvullende informatie of uitleg, laat staan dat ze met een moraal op de proppen komt. Op minimalistische wijze legt ze de psyche van beide, door het leven getekende, personages bloot. Er wordt weinig gezegd in de film, de hoofdpersoon luistert naar de naam ‘jij’, maar mede door het ijzersterke acteerwerk van Verbeek en Rea zit het publiek op het puntje van zijn stoel te kijken naar een intiem drama waarin gevoelens niet worden uitgesproken.

Nothing Personal blijkt een schot in de roos. Op het Gala van de Nederlandse Film sleepte het debuut van Antoniak maar liefst vier Gouden Kalveren in de wacht (Beste Film, Beste Regie, Beste Sound Design en Beste Camerawerk). Eerder nam het op het Internationale Filmfestival van Locarno al zes prijzen mee naar huis.

 

Anne Schepers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)