Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

In de UM een welbehagen

Het is bijna Kerstmis, de tijd van vrede en in de mensen een welbehagen. Nou, als er één universiteit is waar dat laatste adagium met volle teugen wordt ingezogen is het wel deze. En terecht natuurlijk. Want je bent top of je bent het niet, en wij zijn het. Zo geniet ik van elke werkdag, meteen al om half negen als ik mijn topcollega’s tegenkom. Als ik geluk heb vang ik een glimp op van een van onze topbestuurders, als ik nog meer geluk heb krijg ik, rechtstreeks of via via, een opdracht van onze hoogste topambtenaar om weer een topnota af te leveren, en dan kan mijn dag niet meer stuk.

’s Avonds ga ik wel eens met de vrouw naar een cafeetje waar je steevast tientallen topstudenten tegenkomt, en dezer dagen is dat extra fijn want de topdrieprocenters zijn onlangs bekend gemaakt en die geven nu graag een rondje, althans, als ze hun collegegeld al teruggestort hebben gekregen, daar schort het helaas nog wel eens aan, vergeef me de kritische noot.

Het is sowieso al een hele prestatie, dat mag ook wel eens gezegd worden, dat de drieprocenters dit jaar geïdentificeerd zijn. Want nog niet zo lang geleden waren ze administratief zoek, zoals zoveel studenten. Kafka? Nee, MUSL, ik ga het er niet meer over hebben hoor.

Tussendoor even dit: er is weer een hoop gedoe rond de voorzitters aan deze instelling. Nu heeft die van Saurus moeten aftreden. Dat is de roeiclub, brede schouders en veel mannen van boven de twee meter, u kent ze wel. Waarom moest ze weg? Joost mag het weten. Het is een vrouw, ze is Duits, de schouders waren misschien toch niet breed genoeg, en ze heeft zich in dit blad tegen de ontgroening verklaard. Daar vinden Duitsers zoals bekend niks aan, vinden ze kinderachtig en ik kan ze geen ongelijk geven. Maar binnen Saurus veroorzaakt zo’n statement een schokgolf die zelfs een heren-acht doet omslaan.

En, een paar treetjes hoger, met de jaarwisseling stapt ook de voorzitter van de Raad van Toezicht van de UM op, Elverding, maar dat is gewoon omdat zijn termijn erop zit, daar zoek ik zelfs niets achter. Blijft over onze eigen voorzitter, pardon, president Jo Ritzen, want voor hem tikt het klokje ook maar door. Als we straks over de drempel zijn begint het laatste volle jaar van zijn tweede termijn, en dan nog een maandje in 2011. Dat is spijtig, dat vindt echt iedereen hier op de Berg. Natuurlijk, het is een gedreven leider en daarvan heb je als eenvoudig ambtenaar wel eens een beetje last, maar wat overheerst is de voldoening dat hij dagelijks zo’n zinvolle tijdsbesteding voor ons verzint. Toegegeven, in zijn eerste jaren verliet menig beleidsmedewerker vrijdags al voor de middag het pand (“ik ga thuis nog een notaatje schrijven”) want als je Jo op de gang tegenkwam splitste hij je met alle liefde een project in de maag waar je je weekend aan mocht besteden, maar die tijd is voorbij, dat was beginnersenthousiasme. Wel mailt hij nog vaak oekazes uit Seoul of Ankara of waar dan ook, dat hij een pandje op het oog heeft en dat er als de sodemieter weer een UM-kantoor geopend moet worden, maar dan bellen wij de Raad van Toezicht, die kijkt naar de begroting en dan horen we er een hele tijd niets meer van.

Hoe dan ook, nog een jaar. Een jaar? Dat vinden ook zijn twee kompanen erg. Vrienden liever gezegd, ons College heeft een diepe onderlinge band, dus hoe moet het dan zonder Jo? Laten we hopen, nee bidden dat ze er iets op vinden.

En daar wilde ik dit jaar maar mee besluiten. Was getekend, uw roddelk…. O god, er belt me iemand van de redactie dat professor Anita Jansen mij deze week in haar column de liefde verklaart. Dat trek ik niet hoor, en mevrouw Bergbroeder al helemaal niet! Ik ben gelukkig getrouwd, mevrouw de professor, dus uw avances richt u maar op iemand anders! Toch een zalig uiteinde,

 

Uw roddelkont,

 

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)