Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Feestdagenleed deel 3: Altijd feest in Amsterdam

Feestdagenleed deel 3: Altijd feest in Amsterdam

De hel, dat zijn de anderen, vond de twintigste eeuwse Franse filosoof Jean Paul Sartre. Met kerst en oud en nieuw lijkt dat meer waar dan ooit. Temeer omdat de verwachtingen altijd hooggespannen zijn en de werkelijkheid dan altijd weer zo tegenvalt. Observant tekende een aantal waargebeurde verhalen op. Hieronder een zwerftocht door Amsterdam in de ijdele hoop op een leuk oud-en-nieuwfeest.

“Wat gaan we doen met oud en nieuw?” Half oktober kwam de vraag voor het eerst voorbij. Niet thuis zitten in ieder geval. Dat was duidelijk. Te saai voor woorden, wij zijn jong en wild. Naar een feest dus. Een net naar Amsterdam verhuisde vriendin biedt haar huis aan als slaapplek; alles geregeld. Maar ho, wacht even. Weten we dat wel zeker? Zijn we nu – inmiddels eind oktober – er al uit? Onmogelijk! Maar dan verandert de helft van de groep van gedachten. Samen bij iemand thuis zitten is misschien toch gezelliger. Burgerlijke tutten, moppert de andere helft, wij gaan hoe dan ook op stap. Doe wat je niet laten kunt, snauwt de beledigde kant. Het compromis om éérst samen te eten en daarna de stad in te gaan, komt te laat. Natuurlijk gaan wij ook eerst eten, maar niet met hen, zegt de een. Jullie komen er niet eens meer in, zegt de ander. Ondertussen is er binnen de feestgroep ook ruzie ontstaan over de vraag waar naar toe te gaan. Niets is leuk genoeg voor dé party van het jaar. Uiteindelijk gaat het gekissebis zo lang door dat alles uitverkocht is. Voorzichtig oppert iemand om dan toch maar thuis te blijven, maar dat idee wordt snel verworpen. We gaan wel op de bonnefooi de stad in, het is Amsterdam; er is vast genoeg te doen.

Amsterdam, 31 december, 0.30 uur. De stemming zit er redelijk goed in. Na een paar glazen champagne besluiten we richting centrum te gaan. Even bellen met de taxicentrale. Wanneer er een taxi kan komen? Nou, over een uur of twee, hebt u niet van tevoren gereserveerd? Aha, nee dat hebben wij niet. “Kom op jongens, dan lopen we toch?”, zegt de gastvrouw, die in haar al behoorlijk beschonken toestand is vergeten dat het een tocht van vier kilometer is. Hoewel de rest van het gezelschap nog vrij nuchter is – de gastvrouw was zo vriendelijk om drank in huis te halen die alleen zij lust – stemt iedereen toch in. Vijfenveertig minuten later arriveren we op de Dam. Rond twaalf uur the place to be, na tweeën het domein van de ME, ambulances en dronken feestvierders. Gezellig is niet het eerste woord wat in je opkomt. Terwijl we vuurwerk – iemand is op het leuke idee gekomen om vuurpijlen op de grond te leggen en zo de menigte in te schieten – en glasscherven ontwijken, banen we ons een weg over het plein op zoek naar een café. De eerste drie kroegen hebben een besloten feest, bij de vierde kunnen we naar binnen. We zijn niet de enigen. Bezweet en half doodgedrukt bereiken we de bar. Tijd om uit te hijgen is er niet; continue duwen en trekken mensen aan elkaar. “Kunnen we alsjeblieft weer gaan?” We vechten ons een weg naar buiten. Het is inmiddels 3.00 uur en we zijn alleen nog maar onderweg geweest. De gastvrouw laat zich daar niet door uit het veld slaan. “We kunnen het toch ook buiten vieren? Dit is Amsterdam hoor, het is overal feest!” Haar gasten werpen een sceptische blik op de kotsende mensen bij de lantaarnpaal en het putdeksel dat twee meter verderop wordt opgeblazen en beginnen aan de lange weg naar huis.

Amsterdam, 1 januari, 13.00 uur. De gastvrouw komt met een flinke kater uit bed rollen. Vijf paar hongerige ogen staren haar aan. Of ze misschien iets te eten in huis heeft. “Wel nee, we halen zo wel wat bij de Appie ofzo. Dit is Amsterdam hoor, er is vast iets open.”

 

Observant

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)